укр

eng

Відмовляючись від вирощування гарбузів українські фермери втрачають непоганий заробіток – Юрій Підлюжний

Вирощування десертних сортів гарбузів в промислових масштабах – один з привабливих нішевих напрямків в плодоовочевому бізнесі України. Про це повідомив Юрій Підлужний, директор з розвитку Південного регіону ТМ «Професійне насіння».

«Ціни на гарбузи в Україні дуже змінюються протягом сезону. У вересні, коли тільки починається збирання, гарбузи дуже дешеві, але, навіть при ціні 1,0-1,2 UAH/кг (0,03 – 0,04 EUR/кг), фермер вже має певну маржу, бо собівартість вирощування гарбуза в середньому складає близько 0,9 UAH/кг (0,003 EUR/кг). Протягом осені та зими гарбузи дорожчають в 6-7 разів, а навесні ціни взагалі сягають 9-11 UAH/кг ( 0,31 – 0,38 EUR/кг) та вище,» -розповів пан Підлужний.

За даними моніторингу «Інфо-Шувар», станом на середину квітня 2017 року ціни на гарбуз на оптових ринках України сформувались в такому діапазоні:

ОРСП «Шувар» (Львів) – 9-14 UAH/кг (0,31 – 0,49 EUR/кг);

РСП «Столичний»(Київ) – 14-16 UAH/кг (0,49 – 0,56 EUR/кг).

Причиною такого стрімкого зростання ціни є брак пропозиції гарбузів десертних сортів в другій половині сезону. Українські фермери здебільшого вирощують кормові гарбузи для отримання насіння та вигодування худоби. Вирощуванням та зберіганням десертних сортів майже ніхто в Україні професійно не займається.

Втім, найбільший попит саме на десертні гарбузи спостерігають навесні, особливо в період великого Посту. В цей час деякі роздрібні мережі вимушені імпортувати гарбузи через відсутність пропозиції місцевої продукції.

За даними «Інфо-Шувар», Україна щорічно імпортує близько 1 тис. тонн гарбузів , при тому, що власне виробництво становить близько 550-650 тис. тонн.

гарбуз

виробництво

імпорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити