укр

eng

Світовий контекст розвитку свинарства: місце України

Українське свинарство переживало різні періоди. Був час, коли багато хто приймав для себе певне рішення – що далі робити? Чи залишатися в цьому бізнесі, чи виходити? Чи розширюватися, чи скорочувати виробництво? Щоб зрозуміти процеси, які відбуваються на цьому ринку, потрібно оглянути весь контекст, у якому працює свинарськи й бізнес, – сьогодні і в ретроспективі.

Більш-менш чітку картину окреслив президент Асоціації «Свинарі України» Артур Лоза у своїй доповіді на міжнародній конференції «Прибуткове свинарство».

Передусім він зазначив, що свинарський бізнес України є частиною глобального бізнесу. Тому слід рахуватися із тими як можливостями, так і з викликами, які притаманні цій галузі у всьому світі.

Світова статистика стверджує, що наразі свинина посідає перше місце серед виробництва різних видів м’яса. Вона займає 37,3% в загальному обсязі, але при цьому її питома вага швидко скорочується. Передусім через стрімке нарощування виробництва м’яса птиці.

Loza-1-e1498734068541

На думку Артура Лози, незабаром птахівники наздоженуть, а потім і переженуть свинарів. Такою є об’єктивна реальність і світові тенденції. Попри те, обсяги виробництва свинини у світі постійно зростають. Зараз обсяги річного виробництва становлять 118,4 млн тонн, і за прогнозами ФАО та інших міжнародних інституцій, зростання продовжуватиметься. Так само зростають обсяги міжнародної торгівлі свининою.

Loza-2-svynarstvo-e1498734204883

«Що стосується України, то ми останнім часом звикли працювати в умовах дефіциту свинини, – каже Артур Лоза. – Але слід пам’ятати, що насправді потенційний дефіцит цього продукту в нашій країні значно більший. Він обмежується лише одним чинником – низькою купівельною спроможністю населення. Якщо врахувати, що споживання свинини на душу населення в нашій країні може досягнути 30 кг, то для задоволення такого попиту нам потрібно буде для внутрішнього ринку виробляти 1,26 мільйонів тонн продукції». Для порівняння, європейські країни вже зараз споживають більше 40 кг свинини на душу населення. У нас же зараз – на рівні 20 кг.

Loza-3-svynarstvo-e1498734261301

Звісно, це цифра – післякризова, коли у 2014-2015 році сталося стрімке скорочення споживання (десь на 22%). Але наразі споживчий попит поступово відновлюється. І, за прогнозами ФАО, тенденція продовжуватиметься – в наступному році підвищення становитиме приблизно 1%. Відповідно, можна очікувати також підвищення темпів зростання виробництва свинини в Україні.

Loza-5-svynarstvo-e1498736263727

Loza-6-svynarstvo

«Можливо, вказана на діаграмі прогнозована цифра в майже 900 тис. т до 2022 р. – дещо оптимістична, – уточнює Артур Лоза, – але зростання глобального ринку і виробництва очевидне, як очевидно і те, що в цьому контексті в українського свинарства перспективи також непогані».

Алла Гусарова

agronews.org

Україна

новини

свинарство

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити