укр

eng

Ринок кавунів в Україні: черговий обвал ціни та початок експорту

За минулі вихідні, на ринку кавунів в Україні відбувся черговий обвал ціни. Станом на 3 липня 2017 року, господарства Херсонської області пропонують кавун по 2,5-3,0 грн/кг (0,08-0,1 EUR/кг), це майже в 1,5 рази дешевше, ніж  3 дні тому.

На оптових ринках ціни на кавун також,  за останні кілька днів, впали майже на третину.  Так, на найбільшому в Західному регіоні оптовому ринку «Шувар», у Львові, кавун сьогодні пропонується вже по 5,5-6,0 грн/кг (0,18-0,2 EUR/кг), на ринку «Нежданий», у Херсонській області,  оптовики та виробники  просять за продукцію не дорожче  4,0-5,0 грн/кг (0,13-0,17 EUR/кг).

Слід відмітити, що сьогодні виробники та продавці на гуртових ринках пропонують кавун на 25-30% дешевше, ніж рік тому,  але, навіть за умов відносно невисокої ціни, попит поки лишається досить повільним.

«Продавати ранній кавун завжди важко: українці вважають, що рання продукція «перегодована хімією», тому  небезпечна для здоров’я.  Частіше за все це не так,  професійні виробники надто  дорожать своєю репутацією, тому досить відповідально ставляться до питання якості та безпеки своєї продукції.  Деяким господарствам сьогодні вдається навіть експортувати  ранній кавун»,  - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За даними «Інфо-Шувар»,  перші відвантаження українських кавунів на експорт в цьому році вже розпочались, перш партії кілька днів тому було відвантажено в Молдову.  Вже за кілька днів, експортери планують розпочати постачання до Польщі та Прибалтики,  але для цього потрібно, щоб ціни просіли ще нижче.

«Покищо, наш кавун надто дорогий для ринку Польщі, навіть, при мінімальній закупочній ціні в 3,0  грн/кг (0,1 EUR/кг), його собівартість на ринку в Варшаві становитиме не нижче 9,0-10,0грн/кг (0,30-0,34 EUR/кг). Для порівняння, виробники з Марокко та Греції зараз на ринку «Броніше» у Варшаві пропонують кавун по  0,31 -0,32 EUR/кг», - розповідає Роман Мазурак, керівник експортного напрямку ОРСП "Шувар".

Україна щороку намагається розпочати експорт кавунів  якомога раніше, в минулому сезоні, вже у липні, на зовні було продано біля 5 тис. тон кавунів, а найбільший обсяг 8,2 тис. тон було експортовано у серпні. Всього,  протягом минулого сезону, загальний експорт склав більше  21 тис. тон, з яких майже 70% було продано на ринку країн ЄС.

info.shuvar.com

Україна

новини

ціни

кавун

імпорт

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити