укр

eng

Україні загрожує дефіцит вершкового масла

Експортерів приваблюють зовнішні ринки, а виробництво молока в країні падає.

Високі світові ціни на молочні продукти, перш за все, вершкове масло, штовхають українських виробників нарощувати експорт. За даними аналітичного департаменту Ради з питань експорту продовольства (UFEB), за січень-червень 2017 року експорт олії з України виріс більше, ніж в три рази – до 12,3 тис. т. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому імпорт скоротився на 66,5%, до 231 т, пише UBR.

На тлі зростання світових цін на молочні продукти валютна виручка від продажу за кордон української молочної продукції (в тому числі молоковмісної) виявилася майже в два рази більше (215 млн доларів), ніж за той же період 2016 року. У той же час, згідно з липневим прогнозом, Департамент сільського господарства США (USDA) очікує зниження виробництва молока в Україні в поточному році на 1,73%.

Як повідомив директор агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк, зараз ціни на масло в Україні стабілізувалися після значного зростання, оскільки споживачі просто не можуть платити більше. Проте, цей тренд може поновитися вже восени, коли закінчиться період великих надоїв – так званий сезон "великого молока". Дефіцит сировини може проявитися вже до кінця року.

"Треба пам'ятати, що взимку виробництво молока в країні не такее велике, щоб задовольняти потребу в вершковому маслі. Тому раніше його імпортували. Але тепер у світі воно дуже дороге і імпорт, якщо і буде, то дуже дорогий. Ось торговці і спробують заробити на дефіциті", – розповів Вінтоняк.

Розвиток подій на світовому ринку грає на руку українським виробникам. Червневий індекс цін на молочні продукти, який розраховує Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO, ФАО), досяг майже максимального показника за останні три роки. Його значення в 209 пунктів виявилося вище на 8,3%, ніж у травні, і відразу на 51,5% вище показників червня 2016 року.

Експерти ФАО пояснюють, що основний вплив на цей показник в 2017 році надала ціна на вершкове масло, яка всього за місяць виросла на 14%. Обмежені можливості основних країн-експортерів не дають надії на швидку зміну тренда. Як очікують аналітики, в майбутньому ця тенденція збережеться, і буде вимагати додаткових обсягів молока, стимулюючи зростання закупівельних цін.

Причин тому дві – скорочення виробництва молока і підвищення попиту для виробництва таких продуктів як сири і вершкове масло. А для виробництва 1 кг масла жирністю 82,5% треба 30-35 л молока.

Експерти пояснюють підвищення попиту тим, що пік моди на знежирені продукти харчування пройшов, і споживачі повертаються до виробів з більшою жирністю. Разом з тим харчова промисловість в ЄС заради підвищення якості скорочує використання пальмового масла і активно закуповує тваринні жири.

Разом з експортом вершкового масла зростає і експорт сирних продуктів, у виробництві яких використовується молочний білок – побічний "продукт" при виробництві масла. За січень-червень 2017 року експорт сирних продуктів збільшився в три рази в натуральному вираженні.

"Так вийшло, що зараз основні виробники олії – підприємства, що займаються випуском сирних продуктів. Коли молочний жир йде на масло, а молочний білок – в сирний продукт (де замість молочного жиру використовується рослинне масло)", – пояснює Вінтоняк.

Тим часом ключовим фактором впливу на вартість вершкового масла в Україні буде підвищення закупівельних цін на молоко. Фактичний показник індексу сирого молока "Інфагро" в червні склав 199 пунктів або на 37 пунктів (22,8%) вище за аналогічний показник минулого року. У липні очікується зростання індексу до 204 пунктів, що на 25,2% вище, ніж рік тому.

На думку експертів, відбилися на внутрішньому ринку вершкового масла і світові розклади: у 2017 році ціни пішли вгору. Зараз не можна знайти в крупному опті (фура – 20 тон) масло жирністю 82% дешевше 125 грн/кг. Зате продукт жирністю 72% ("селянське"), яке за кордоном не має попиту, дещо подешевшало (з 120 грн/кг до 108 грн/кг в опті), оскільки українські споживачі виявилися не готові до високих цін.

"Може статися, що виробництво сирних продуктів буде падати. Тоді і виробництво олії скоротиться, що призведе до його дефіциту на ринку. До того ж вивезли дуже багато і виробництво не встигало за експортом", – розповіли в "Інфагро".

Поки можна говорити про деяку стабілізацію ринку. В ЄС Україна продала все, що дозволяли квоти в рамках 1,8 тис. тонн. Тому за найвищою ціною $ 5 тис./т (за масло жирності 82%) вже продати не вийде. Поставки ж у Марокко або Єгипет в кращому випадку можливі по $ 4,5 тис.

Далі все буде залежати від зміни експортних цін. Якщо вони не будуть рости, то і не буде великого інтересу вивозити масло за кордон.

agronews.ua

Україна

новини

масло

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити