укр

eng

Україна має найнижчий показник стабільності серед головних постачальників кавунів до Польщі

Україна має найнижчий показник стабільності серед головних  постачальників кавунів до Польщі. Саме до таких висновків прийшли експерти «Інфо-Шувар», проаналізувавши коло постачальників кавунів до Польщі. Так, за офіційними даними Головного Управління статистики Польщі, за останні 5 років ця країна стабільно нарощувала імпорт кавунів в середньому на 6%. При цьому, коло  постачальників цієї продукції за вказаний період майже не змінилось. Серед головних партнерів польських імпортерів досить давно фігурують Італія, Іспанія, Угорщина, Греція та Україна, загалом ці країни забезпечують більше 80% всієї потреби Польщі в імпортному кавуні. 

За останні 5 років, саме частка України в цьому списку змінювалась помітніше за все. За вказаний період, найменший обсяг експорту українських кавунів до Польщі  у розміріі 2,0-2,5 тис. тон був зафіксований у 2012 та  2014 роках. В 2013 році, обсяг експорту був майже в 2 рази більшим, а максимальний об’єм в 11,5 тис. тон Україна експортувала до Польщі в 2015 році,  після чого у 2016 році знов відбувся спад до 7 тис. тон. Таким чином, частка України в загальному польському імпорті кавунів  майже щорічно змінюється в діапазоні 2-9%.

«Репутація постачальника на ринку країн ЄС цінується більш за все. Мова йде не тільки про якість. Постачальник мусить стати частиною системи, яка налагоджена роками,  тобто, кожного сезону протягом певного періоду часу  бути спроможним запропонувати покупцю необхідний обсяг якісного товару, – розповідає Тетяна Гетьман, - експерт  плодоовочевого ринку Східної Європи. Сьогодні абсолютна кількість українських постачальників, на жаль,  не відповідають цим вимогам, саме тому, на нас у Польщі звертають увагу лише епізодично, наприклад, коли в інших країнах-постачальниках слабкий врожай, або наші ціни набагато нижчі від інших постачальників ».

Для порівняння, частка Італії , Угорщини та Іспанії в польському імпорті  кавунів за останні  5 років коливалась в межах 29-33% , 21-24% та 15-17%, відповідно.  За той самий період,  частка Греції збільшилась з 6% до 10%.

Нагадаємо, Україна входить до ТОП-5 виробників кавунів в Європі, щороку наші фермери збирають близько 500 -550 тис. тон цієї продукції. Більше кавунів в Європі збирають тільки Росія, Іспанія, Італія та Греція. Щорічно українські експортери пропонують на зовнішньому ринку від 15 до 40 тис. тон кавунів в залежності від обсягу власного врожаю та попиту на зовнішньому ринку.

info.shuvar.com

Україна

новини

кавуни

імпорт

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити