укр

eng

Поганий врожай не обов’язково призведе до високих цін на яблуко у Польщі – екперт

Суттєве зниження врожаю яблук в Польщі може негативно відбитись на обсягах його експорту, втім, це не обов’язково означає різке зростання ціни на внутрішньому ринку.  Саме таку думку висловив Томаш Соліс, віце-президент Асоціації польських садівників, журналістам «Dziennik Gazeta Prawna».

На  думку пана Соліса,  більшість польських господарств цього року  зберуть не просто слабкий врожай, якість польського яблука буде не достатньо високою для експорту. Але така продукція цілком може бути  реалізована в самій Польщі, тому на внутрішньому ринку пропозиція може навіть збільшитись.

«Ми можемо стикнутись з парадоксальною ситуацією, коли на фоні зниження валового збору яблука, ціни на нього на внутрішньому ринку Польщі не зростуть, –розповідає Томаш Соліс, - станеться це через те, що більшість польських виробників не зможуть виконати замовлення по обсягу від покупців з країн Північної та Західної Європи».

Втім, деякі фахівці галузі вважають, що  в цьому році , як і в попередніх сезонах, експорт яблука з Польщі буде визначатись можливостями доступу до ринку Росії.

«Потенціал  експорту польського яблука  в цьому році досить складно оцінювати. Дійсно, відвантаження в країни ЄС можуть знизитись, втім, слід пам’ятати, що навіть попри офіційну заборону, головним ринком збуту для польського яблука  досі  лишається Росія, до якої продукція з Польщі реекспортується через територію Білорусі,– висловлює свою думку Тетяна Гетьман, -експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. Вимоги до якості яблука в Росії  завжди були нижчими, ніж в ЄС, до того ж, в цьому році власний врожай в цій країні буде одним з найнижчих за останні 6 років, тобто потреба Росії в імпорті яблука  суттєво збільшиться».

Як вже повідомляв «Інфо-Шувар», за попередніми оцінками фахівців WAPA, в 2017 році Польща збере всього 2,8 млн. тон яблука, тобто на третину менше ніж в попередньому сезоні.  Слід відзначити, що  останній раз, приблизно такий же врожай яблука Польща збирала в 2012 році, але це не завадило країні експортувати майже 950 тис. тон яблука. В минулому сезоні, Польща експортувала навіть більше 1 млн. тон яблука, тобто 20% від загального врожаю. Більше половини цього обсягу останні три сезони реекспортувалось до Росії через Білорусь.

gazetaprawna.pl

Польща

новини

яблука

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити