укр

eng

Що відбувається із «борщовим набором» в Україні – інфографіка від «Інфо-Шувар»

Для того щоб внести ясність в поточну ситуацію на ринку «борщового набору» , фахівці «Інфо-Шувар» підготували  інфографіку про зміни ціни  за останній рік та від початку поточного сезону.

Згідно з цими даними, ціни  на овочі «борщового набору» від початку  літа суттєво знизились,  але  в порівнянні з минулим роком  вони таки помітно зросли. По м’ясу «Інфо-Шувар» зафіксував зростання ціни, як в порівнянні з минулим роком, так  і протягом трьох літніх місяців.  Про причини саме такого розвитку подій на ринку в публікаціях «Інфо-Шувар» неодноразово розказували провідні експерти галузі.

Так, у випадку із м’ясом, приводом для зростання цін стало зменшення поголів’я ВРХ і свиней, яке, в свою чергу, стало наслідком низької прибутковості тваринницького бізнесу в 2015-2016 роках. Зневіру в секторі свинарства, безумовно, посилює також розповсюдження АЧС.  Крім того, з випередженням минулорічних показників, відбувається  в цьому році і експорт всіх видів м’яса. Однак, вплив цих факторів, схоже, вже зійшов нанівець і ми бачимо стабілізацію цін на м’ясо, або навіть їх зниження. «Споживачі не встигли адаптуватися до цін, які стрімко зростали в останні місяці і зменшили попит. Також, дедалі помітнішою стає тенденція переходу покупців на більш дешеву курятину. Ну і на додаток, в липні вже був зареєстрований сплеск імпорту свинини, який став можливим, саме через високі внутрішні ціни. В результаті, подальший зріст роздрібних цін на яловичину і свинину став неможливим, принаймні на найближчі декілька місяців.» - коментує ситуацію Андрій Панкратов, експерт Міжнародної продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

У випадку з овочами, скорочення пропозиції відбулось за рахунок зменшення виробничих площ, бо минулий сезон став провальним для багатьох виробників, через низькі ціни. До того ж, через прохолодну весну спостерігалась затримка дозрівання ранніх овочів, що спровокувало зростання ціни на залишки «старого» врожаю  наприкінці весни та на початку літа.

«Високі чи низькі ціни на овочі «борщового набору» в Україні зараз? Однозначної відповіді на це питання не існує. На жаль, навіть при таких цінах, далеко не всім фермерам вдається компенсувати збитки від продажів минулого року. Нагадаємо,  навесні  та влітку 2016 року, господарства змушені були залишати урожай в полі, бо витрати на збирання неможливо було компенсувати через низьку ціну на ринку. Тому бажано, щоб фермер таки заробив в поточному сезоні, в іншому випадку, вже на наступний рік ми можемо зіткнутися з драматичним падінням виробництва і набагато суттєвішим зростанням ціни», – коментує ситуацію  Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Зміна оптових цін на "борщовий набір" в Україні

20864644_473655416343596_1803004448_n

20916825_473655436343594_1068012073_n

info.shuvar.com

Україна

новини

ціни

борщовий набір

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити