укр

eng

Міфи м’ясного ринку: виробники курятини безпідставно завищують ціни на свою продукцію

Існує думка, що виробники курятини нібито безпідставно завищують ціни на свою продукцію. Цей міф м’ясного ринку України розвінчує експерт ФАО Андрій Панкратов.

«Безпідставність» зміни цін в умовах ринку – це і є головний міф, оскільки ціни встановлюються в результаті обопільної згоди продавця і покупця. Ціни можуть короткочасно коливатися під впливом психологічної накрутки чи спроб маніпуляції настроями в умовах відсутності незаангажованої ринкової інформації, але в кінцевому результаті вони (ціни) завжди повертаються до рівнів, обґрунтованих балансом попиту і пропозиції.

У питання цін на курятину вже втрутився Антимонопольний комітет України, і знову стали з’являтися думки про повернення державного регулювання цін.

Отже, дивимось на факти. Перший – ціни на курятину дійсно суттєво зросли за останні три місяці, але якщо подивитись на скільки подорожчали інші види м’яса та ще й в більшому часовому проміжку, то виявиться, що курятина зовсім не лідер подорожчання. Просто вона довго до цього йшла. Згідно з моніторингом споживчого ринку Держстату України (дані є на сайті www.ukrstat.gov.ua в розділі «Ціни»), курятина (тушка) подорожчала в середньому з початку року на 11,90 грн, тоді як яловичина – на 21,30 грн, а свинина – на 28,70 грн. Якщо взяти відсоткове зростання, то через меншу базу курятина подорожчала більше ніж яловичина, але набагато менше ніж свинина. Тож може адміністративно відрегулювати ще й ціни на свинину, щоб остаточно добити свинарство?

untitled

Другий факт – ціни на курятину в Україні зросли більше ніж на світовому ринку. З початку поточного року доларовий еквівалент ціни на тушку в українському роздробі збільшився на 31%, а індекс FAO світових цін на м’ясо птиці  – на 10%

 untitled

Тут прихильники держрегулювання мали б радісно вигукнути: «Ось вона зрада і є!», але я знов мушу нагадати ринкову аксіому про те, що товар йде туди, де вищі ціни і, в результаті, ситуація швидко вирівнюється. Україна є не тільки експортером курятини, а ще й її імпортером, отже якщо в нас відбувається якійсь перекіс цін на внутрішньому ринку, є закордонні партнери, які завжди готові допомогти. І заробити собі грошей, звичайно. Тоді зростання цін на українському ринку в черні-серпні мало б відобразитись в зменшенні нашого експорту і збільшенні імпорту? Саме так! Тож, без курятини ми точно не залишимось

 

untitled

Ну і третій факт – прибутковість виробництва курятини зараз не перевищує середню за останні роки (до речі, не дуже благополучні в цьому плані).

В рамках проекту FAO/EBRD з підтримки публічного діалогу в м’ясній галузі України ми розраховуємо індекс цін кормового міксу на базі основних кормових зернових і олійних шротів, і потім зіставляємо його з цінами на м’ясо. Враховуючи те, що корми є головним елементом собівартості (їх частка доходить до 60-70%), то відношення ціни реалізації м’яса до ціни кормів являє собою показник маржинальності виробництва. Ми називаємо його індекс прибутковості.

Так ось, у порівнянні з найгіршим 2016 роком цей індекс, розрахований для курятини, збільшився за перші вісім місяців цього року на 9%. У порівнянні з 2014 роком він був на 11% нижчим, а у порівнянні з середнім за 2014-2016 роки цьогорічна прибутковість виявилася на 1% нижчою. Тобто, якщо покращення прибутковості і відбувалося в останні три місяці, то загальна картина з початку року не така вже й весела і не дозволяє говорити про якісь надприбутки виробників курятини за рахунок українських споживачів.

 

untitled

До речі, споживачі, сподіваюсь, приємно здивували виробників м’яса, демонструючи попит незважаючи на найстрімкіше за останні роки зростання цін. Якщо б це було не так, ціни самі летіли б вниз. Без будь-якого регулювання.

 

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити