укр

eng

Чи скористаються українські виноградарі перспективами на світовому ринку?

Для України світовий ринок винограду представляє значний інтерес. Наприклад, країни ЄС лише на 75% покривають внутрішні потреби його споживання за рахунок власного виробництва. Ринок Росії, Казахстану та інших країн СНД також має певні перспективи, розумне використання яких може прискорити розвиток вітчизняного виноградарства, пише propozitsiya.com з посиланням на  «Агробізнес Сьогодні».

На сьогодні цей експортний резерв для віт­чизняного агробізнесу залишається невикористаним та потенційно є одним із найбільш прийнятних і ефективних нішевих рішень серед реальних напрямів диверсифікації видів сільгоспдіяльності для малих та середніх фермерів.

Єдина проблема - це відсутність в Україні на цьому етапі розвитку сільського господарства суттєвих резервів щодо нарощування власного виробництва винограду як для внутрішніх потреб (за останні роки вони коливалися у межах 270-290 тис. т), так і збільшення його експорту. Виробничі можливості вітчизняного виноградарства також не дозволяють ефективно використати наявну експортну нішу світового ринку у найближчі роки.

Минулого року, виробництво винограду в Україні сягало близько 37,8 тис. т, що покриває внутрішні потреби його споживання лише на 13%.

За підсумками 2016 року за виноградними насадженнями в плодоносному віці всіма категоріями господарств було зайнято 45,1 тис. га. Здебільшого в структурі виноградних насаджень близько 89% площ закладені технічними сортами, 11% - столовими.

 Найбільші в структурі насаджень площі виноградників у плодоносному віці знаходиться в Одеській області - 27,4 тис. га (64%), Миколаївській - 5,5 тис. га (13%), Херсонській - 4,5 тис. га (11%) і Закарпатській - 3,4 тис. га (8%) областях. Уцілому, в чотирьох регіонах країни зосереджено 96% усіх насаджень винограду.

Середня урожайність винограду з 1 га насаджень у плодоносному віці в Україні минулого року становила 88,4 ц. Найвищою вона була у Вінницькій (339,7 ц/ га), Кіровоградській (320,0 ц/ га) і Полтавській областях.

propozitsiya.com

Україна

новини

виноград

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити