укр

eng

Як довго в Україні буде дешевшати картопля?

Ціни на картоплю в Україні поступово, але впевнено  знижуються. Про це повідомляє «Інфо-Шувар» з посиланням на власний моніторинг цін.

Тільки за останній тиждень, майже на всіх гуртових ринках країни картопля стала дешевшою на 15-20% , при цьому, станом на другу половину вересня 2017 року,  тенденція до зниження цін лише посилилась. За даними «Інфо-Шувар», сьогодні, на оптовому ринку «Шувар» у Львові, картопля пропонується по 3,8-4,0 грн/кг (0,11-0,12 EUR/кг), на  ринку «Нежданий» у Херсоні, ціни становлять 4-4,5 (0,12-0,14 EUR/кг), на ринку «Столичний» у Києві, ціни знизились до  3,8-4,2 грн/кг (0,11-0,13 EUR/кг).

«Зниження ціни у вересні – це звичайне явище на ринку картоплі. Саме у вересні, пропозиція на ринку найбільша:  населення та комерційні виробники збирають врожай, частину закладають в сховища, а  залишки реалізують, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. Втім, і попит зараз  найвищий, бо, наразі, населення заготовляє картоплю на зиму, а гуртові компанії заповнюють сховища. Тому, зниження ціни в такий період говорить про те, що пропозиція зараз є більшою за попит, тобто про дефіцит не йдеться. Прогнозувати ж ціну на другу половину сезону ще зарано, бо більшість господарств ще не зібрали навіть половини врожаю».

Втім, фахівці наголошують, що вже зараз можна казати про те, що якісної картоплі населення  та комерційні виробники зберуть менше, ніж в минулому році, хоча загальна виробнича площа в порівнянні з минулим роком майже не змінилась.

« Головною проблемою цього сезону буде якість картоплі, вона суттєво знизилась.  Це сталось через несприятливі погодні умови. Найбільшої шкоди  завдала  посуха в липні та вересні, перш за все, постраждав врожай в Центральних та Південних регіонах, особливо це стосується господарств  населення. В господарствах Західного регіону ситуація більш-менш задовільна, але, поки що, зарано казати, чи зможе Захід компенсувати втрати інших  регіонів, бо збирання врожаю там в самому розпалі. Треба почекати принаймні 2-3 тижні, головне щоб в цей період погода не зашкодила виробникам» , – розповідає Микола Гордійчук,   віце-президент  Української Асоціації Виробників Картоплі.

Експерт наголошує, що  зараз виробники намагаються позбутися некондиційної картоплі, яка не придатна для тривалого зберігання. Саме  завдяки цьому, ціни на ринку «йдуть» до низу і подорожчання картоплі  до грудня малоймовірне.  А от зростання ціни взимку та навесні цілком ймовірне,  саме через те, що обсяги зберігання будуть нижчими, ніж в минулому році. Крім того і зберігатись картопля буде гірше, бо в загальному обсязі дуже помітно зросла частка бульб, пошкоджених сухими земельними «грудками».

На користь прогнозів зростання ціни на українську картоплю  говорять попередні оцінки врожаю в Польщі, з якої ми імпортуємо картоплю в «проблемні» сезони. За останніми оцінками польських експертів, цього року Польща збере на 18% менше картоплі, ніж рік тому. Крім того, очікується зниження врожаю в Росії, яка теж може «відтягти» на себе певну частину обсягу з зовнішнього ринку. Тому, конкуренція на зовні посилиться, що може призвести до зростання ціни імпортної продукції.

Втім, наскільки суттєвим буде зростання ціни в Україні і чи виникне в нас потреба в імпорті, поки що сказати складно, але за даними «Інфо-Шувар», за останні 5 сезонів, ціни на картоплю в квітні та травні  ніколи не перевищували рівень 6-7 грн/кг (0,28-0,34 EUR/кг). Саме така ціна склалась станом на квітень 2014 року, коли Україна імпортувала картоплю через гостру у нестачу власної продукції.  Слід також зазначити, що в останнє зниження врожаю картоплі в країні було зафіксоване в 2015 році, тоді, за даними Держстату, загальний валовий збір становив трохи більше 20 млн. тон, або на 11% менше, ніж в попередньому році. Не дивлячись на це протягом всього сезону ціна на українську картоплю майже не змінилась від початку збирання врожаю, в квітні та травні 2016 року, продукція пропонувалась по  3,0-3,5 грн/кг (0,10-0,12 EUR/кг).

В  2016 році врожай картоплі в Україні склав близько  21,7 млн. тон, цього було достатньо для того, щоб до початку квітня 2017 року ціна на картоплю трималась на рівні 2,0-3,0 грн/кг (0,06-0,10 EUR/кг). Але  у другій половині весни картопля  несподівано подорожчала до 6,0-7,0 грн/кг (0,20-0,24 EUR/кг), сталось це через те, що   більшість українських виробників позбулись запасів ще до кінця зими, бо не вірили в те, що ціна може зрости наприкінці сезону.

info.shuvar.com

Україна

новини

картопля

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити