укр

eng

В Україні дорожчає яблуко сорту Голден

На українських ринках збільшується пропозиція яблук зимових сортів. Яблуко сорту Голден сьогодні є одним з найдорожчих в Україні серед інших популярних сортів, до того ж його вартість, в порівнянні з минулим роком зросла майже в 1,5 рази.

Згідно даних «Інфо-Шувар», станом на 2 жовтня 2017 року, на найбільших гуртових ринках країни яблуко сорту Голден пропонується по 15-20 грн/кг (0,48-0,64 EUR/кг) і це є рекордним показником ціни для осіннього періоду. В господарствах яблуко цього сорту середньої якості пропонується по 9-10 грн/кг (0,29-0,32 EUR/кг), ціни на яблуко першого та вищого ґатунку становлять 11-14 грн/кг (0,35-0,45 EUR/кг). Для порівняння, в сусідній Польщі сьогодні яблуко сорту Голден пропонується по 0,40 -0,42 EUR/кг - це майже в 1,5 дорожче,ніж рік тому.

Фахівці ринку вважають, що рекордний рівень цін в Україні пов'язаний із підвищеним попитом на яблуко, бо саме зараз перекупники та фермери закладають врожай у сховища. «Зростання ціни на початок жовтня було цілком прогнозованим. Інформація про зниження виробництва в Україні та сусідній Польщі зараз суттєво підігріває попит. Втім, слід відзначити, що пропозиція якісного яблука, яке потенційно могло б зберігатись до весни, в українських господарствах є дійсно обмеженою: і фермери понесли значних втрат врожаю не тільки через холодну весну, плоди також постраждали від граду, який неодноразово траплявся влітку та у вересні . Навіть пошкоджене яблуко виробники сьогодні закладають у сховища», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Нагадуємо, Голден є одним з найпопулярніших сортів яблук серед споживачів Україні в зимовий період. За даними фахівців проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» частка насаджень яблунь сорту Голден в структурі українських садів є найбільшою і складає майже 25%, на другому та третьому місцях знаходиться сорт Айдаред з часткою 14% та Ренет Симиренко з часткою 12%.

Слід зазначити, що в цьому сезоні, через скорочення пропозиції, вже спостерігається суттєве зниження обсягів міжнародної торгівлі яблуком . Так, за даними "Інфо-Шувар" в липні та серпні поточного сезону Україна експортувала лише 350 тонн яблука, це в 2 рази менше, ніж рік тому. Суттєве скорочення спостерігається і по імпорту, якщо рік тому, протягом липня та серпня Україна завезла з інших країн близько 5 тис. тонн яблука, то за той самий період поточного року, було імпортовано трохи більше 2 тис. тонн.

info.shuvar.com

Україна

новини

голден

ціни

яблука

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити