укр

eng

Світовий ринок меду та його перспективи

Представники ФАО провели для тренінг для середніх виробників і експортерів меду з Молдови, Киргизстану і Таджикистану ринку меду. Ділимося з читачами однією із доповідей експертів, а саме – аналізом світового ринку меду та його перспектив від національного консультанта ФАО Анни Бурки.

Перше, що слід знати про світовий ринок меду – це те, що він зростає: за останні 14 років він додав у обсягах 34%. Наразі він оцінюється на рівні 1,6-1,7 млн т, з яких близько 35-40% експортується.
 

Обсяги світового ринку меду, тон, 2000-2013 рр
1

Обсяги торгівлі медом у світі за п’ять останніх років збільшились на 30%, та в минулому році становили 659,2 тис тон, або 2,24 млрд дол. США.
 

Світова торгівля медом, 2012-2016 рр
2

До ТОР-5  найбільших експортерів меду у світі входять такі країни як Китай, Аргентина, Україна, В’єтнам та Індія.
 

Найбільші експортери меду у світі
3

Найбільше меду імпортують ЄС, США та Японія:
 

Найбільші імпортери меду
4
Щоб визначити, які ринки будуть найперспективнішими у найближчому майбутньому, варто звернути увагу на такі фактори як темпи приросту імпорту продукції в натуральному та грошовому вираженні за останні 5 років, чисельність населення та прогноз його зростання до 2030 року, ВВП на душу населення а також – наявність тарифних та нетарифних бар’єрів.

З огляду на це, ми розглянемо ЄС, країни Америки, країни Близького Сходу та країни Східної та Південно-Східної Азії в якості перспективних ринків.

Країни ЄС - найбільший імпортер і споживач меду на душу населення

ЄС є найбільшим імпортером меду в світі: близько 50% від загальносвітового імпорту припадає на країни ЄС. Серед європейських країн, найбільші обсяги даного продукту імпортують Німеччина (13%), Франція (6%), Великобританія (6%), Бельгія (4%), Іспанія (4%) і Польща (4%).

Країни ЄС також одні з найбільших споживачів меду в світі. Середній показник споживання меду за останніми даними становить 0,65 кг на людину в рік, в той час як загальносвітовий показник становить 0,22 кг.

Популярність меду зумовлена тим, що споживачі надають перевагу перевагу натуральним і здоровим підсолоджувачам з користю для здоров'я, шукаючи здорові альтернативи рафінованому цукру. Популярної нішею для меду є тренд органічної продукції. Окрім того, споживачі зацікавлені в інноваційних продуктах з новими смаками, зростає і популярність на провідних європейських медових ринках монофлорних сортів меду: з акації, конюшини, ялиці, сосни.

Різноманіття за видами та упаковкою на полицях супермаркетів в ЄС дійсно вражає.
 
Країни Америки: США та Канада

США - другий найбільший імпортер меду, що купує 26,3% від загального світового обсягу імпорту. У цій країні збільшення внутрішнього споживання лише на 30% забезпечується за рахунок виробництва меду всередині країни, і більш ніж на 70% - за рахунок імпортних поставок.

Середній щорічний приріст імпорту меду за 2012-2016 роки становив 5% .

США також і один з найбільших світових споживачів меду. Середній показник споживання меду становить 0,73 кг на людину в рік (2016 рік).

У Канаді також спостерігається зростання споживчого попиту на мед на тлі збільшення обсягів як виробництва, так і імпорту. На частку цієї країни припадає 1 % від загального світового обсягу імпорт, а середній щорічний приріст імпорту меду за 2012-2016 роки становив 17%.

Зростання попиту на натуральні і органічні продукти та підвищений інтерес до новинок на ринку характерні для обох країн.

Привертають увагу споживачів комбінації нових смаків і вихід «нових продуктів» на ринок. Наприклад, на одній з виставок в США був представлений мед з «перчинкою», а саме мед з вогняними перцями (примарний перець, халапеньйо і хабанера) і спеціями. Цей тренд «пряних медів» стає все більш популярним серед американців.

У Канаді росте кількість споживачів, які віддають перевагу натуральним продуктам, збільшується попит на якісні інгредієнти і продукти з «чистою етикеткою».

У період з 2010 по 2015 рік в Канаді було представлено 34 нових продукти з меду, з яких 25- це чистий мед і ще 6 - органічний мед. Інші продукти включають додаткові інгредієнти такі як кориця та ароматичні речовини, наприклад - екстракт лаванди.

Очікується  стійке зростання попиту на мед, якому сприятиме тренд «здорового харчування», і відповідно, збільшення використання меду як натурального підсолоджувача на тлі скорочення споживання цукру.
 
Країни Близького Сходу: ОАЕ та Саудівська Аравія

Саудівська Аравія є найбільшим імпортером меду серед країн Близького Сходу – на її частку припадає 2% від загального світового обсягу імпорту меду.

Незважаючи на зниження обсягів імпорту меду в 2015-16 рр, його рівень залишається досить високим: 12-15 тис. тон на рік.

Середній показник споживання меду становить 0,44 кг на людину в рік (2013 рік).

ОАЕ – другий ключовий покупець меду в Близькосхідному регіоні. Щорічний середній приріст імпортних поставок період з 2012 по 2016 рік зберігався на рівні 17%.

Середній показник споживання меду становить 0,25 кг на людину в рік (2013 рік).

Серед споживчих тенденцій варто відмітити зростання попиту на натуральні і органічні продукти.
 
Країни Східної і Південно-Східної Азії 

Країни Східної і Південно-Східної Азії – це один з найбільш динамічних регіонів по нарощуванню обсягів імпорту меду.

Японія посідає третє місце серед країн-імпортерів в світі і перше – серед країн Східної Азії, маючи 7,7% від загального світового обсягу імпорту меду. При цьому, приріст обсягів імпорту меду за останні 5 років становить 5%. Середній показник споживання меду становить 0,33 кг на людину в рік (2013 рік).

Китай є другим покупцем меду в Східній Азії. На його частку припадає близько 1% від загального світового обсягу імпорту меду. Щорічний середній приріст імпортних поставок період 2012 по 2016 рік тримається на рівні 16%.

Середній показник споживання меду становить 0,25 кг на людину в рік (2013 рік).

Для регіону також характерне зростання попиту на натуральні і органічні продукти.
 
Загальні рекомендації з виходу на нові ринки

Загальні рекомендації з виходу на нові ринки – не нові. До них відносяться, перш за все, вивчення потенційного ринку, а для цього потрібно відвідати обраний регіон та взяти учать у локальних (в країні-імпортері) і міжнародних виставках, вивчити особливості культури харчування і смакові вподобання в країнах-імпортерах. По-друге, потрібна розробка маркетингової стратегії і активне просування на ринку: показ зразків та дегустації продукції, друкована реклама, продумати «історію продукції» - для подальшої реклами та просування в мережах.

Окрім того, необхідна кропітка робота із продуктом, а саме по підвищенню якості продукції, відповідності продукції стандартам і вимогам країни-імпортера (маркування та упаковка), розширення асортименту продукції та пошуку нових продуктів, які можна запропонувати на ринку -наприклад, поєднання меду з різними добавками (горіхи, спеції і т.д), органічний мед, монофлорний мед з рідкісних медоносів , питний мед і т.д.
 

Україна

новини

мед

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити