укр

eng

Українські фермери не зацікавлені в просуванні лохини на внутрішньому ринку

Україна впевнено наближається до європейських лідерів виробництва лохини садової (культивованої чорниці). Цілком можливо, що вже за кілька років, за розміром площ під виробництвом лохини, наша країна зможе випередити навіть Польщу, Іспанію та Німеччину, які є головними виробниками цієї ягоди в ЄС.

За даними ФАО, сьогодні польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тис. га, в Іспанії плантації під цією ягодою становлять близько 2,5 тис. га. В Німеччині виробничі площі займають 2 тис. га.

Станом на початок 2016 року, загальна площа плантацій під лохиною в Україні становила лише 700 га. Тільки за 2016-2017рр.,  ця площа подвоїлась. За даними експертів, середній рівень врожайності на українських плантаціях лохини садової зараз досягає 3,5 т/га.

Майже 90% врожаю лохини Україна експортує, через низьку купівельну спроможність, внутрішній ринок не є пріоритетним для українських виробників.

“Всі комерційні проекти під культивованою чорницею в Україні сфокусовані на експорті, бо по-перше, попит на українську ягоду є дуже високим на європейських високомаржинальних ринках, по-друге, споживання на внутрішньому ринку є досить низьке через високу вартість ягоди”, - розповів Олег Босий, міжнародний експерт ягідного ринку України, під час виступу на “Агрофорумі” в м.Запоріжжя.

Експерт наголошує, що українські фермери майже не працюють над просуванням лохини на внутрішньому ринку. “Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або,навіть, відбракування,найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду! Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі”, - каже пан Босий.

Нагадаємо, в поточному сезоні мінімальна ціна на лохину в господарствах була на рівні 90-100 грн/кг (2,87-3,19EUR/кг), а в мережах ягода пропонувалась по 180-200 грн/кг (5,74-6,38 EUR/кг).

На експорт господарства відправляли лохину в розпал сезону по 150-180 грн/кг (4,78-5,74 EUR/кг).

За попередніми оцінками експертів, в 2017 році Україна зібрала близько 2,5 тис. тонн лохини.  Врожай міг бути помітно більшим, але прогноз довелося знизити через весняні заморозки. Втім, це не завадило Україні в черговий раз збільшити експорт цієї ягоди. Близько 60% від обсягу зібраного врожаю було продано на зовнішніх ринках.

За даними “Інфо-Шувар”, протягом 2017 року, Україна відвантажила на зовні 1,8 тис. тонн лохини, збільшивши результат в порівнянні з минулим роком майже на 35%.

info.shuvar.com

Україна

новини

лохина

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити