укр

eng

Як українським часничникам стати господарями на власному ринку?

"Тільки професійний підхід дозволить українським виробникам відчувати себе господарями на ринку часнику в Україні. Максимальна механізація виробничих процесів та розвиток інфраструктури зберігання - обов’язкові умови успіху на цьому ринку. При цьому, ефективним може бути український виробник навіть з невеликою ділянкою, але без кооперації цього досягти майже неможливо". Таку думку висловила Анна Морозова, голова СОК "Український часниковий кооператив "УкрАП", під час свого виступу на третій національній конференції «Мільйон із гектара -2018», яка проходила на минулому тижні у Запоріжжі. Організаторами події став проект "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

"Ми недооцінюємо нашого головного конкурента - Китай, тому що живемо старими стереотипами стосовно того, що китайський часник небезпечний та неякісний. Це неправда, Китай давно навчився вирощувати продукцію, яка цілком відповідає вимогам таких країн як ЄС та Америка. А ми поки що лише мріємо про ці ринки" – каже пані Морозова.

За словами експерта, головною перевагою Китаю є низька собівартість часнику, яку китайські фермери отримують тільки за рахунок високої продуктивності їх ділянок. При цьому, майже 90% всього часнику вони вирощують з використанням ручної посадки та збирання. Україна такого задоволення дозволити собі не може, тому питання максимальної механізації виробничих процесів в нашій країні стоїть досить гостро.

«Китайці не тільки дуже працьовитий народ, вони вміють консолідуватись навколо результату. Для кожного їх робітника в полі принциповим є отримати найвищий результат. В Україні з цим складніше, хоча подолавши саме ментальні перепони, ми могли б вирішити більшість проблем часникової галузі», – зазначила Анна Морозова.

На її думку, в Україні ставати професіоналами варто на ділянках від 3 га до 10 га. На проектах з більшими та меншими ділянками досить важко відпрацьовувати всі елементи технологій, які дозволяють отримувати задовільну собівартість.

"Середні витрати на 1 га часнику не залежно від розміру проекту становлять приблизно 232 тис. грн (7118 EUR). На мінімальну планову маржу у 8% можна розраховувати лише за умов врожайності не менше, ніж 10 т/га, за таких умов собівартість вашого часнику складатиме 23 грн/кг (0,71 EUR/кг). В минулому сезоні, через недостатній досвід наші виробники отримували максимум 6 т/га, тобто собівартість їх продукції становила майже 39 грн (1,2 EUR)! Звичайно, в розпал сезону, коли ціни знижувались до 25 грн/кг (0,77 EUR/кг) ні про який заробіток не йшлось. А через відсутність необхідної інфраструктури, майже всі продавали часник саме влітку, коли ціни були мінімальні" – розповіла пані Морозова.

info.shuvar.com

Україна

новини

часник

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити