укр

eng

Минулорічне подорожчання м'яса на внутрішньому ринку сприяло помітній активізації імпорту

Завдяки успіхам птахівників Україна, починаючи з 2014 року, перетворилася в нетто-експортера м’яса. Про експорт вже багато говорилося, але зараз треба сказати декілька слів про імпорт. Привід для цього є – нові рекорди.

В наших прогнозах на 2018 рік імпорт м’яса, субпродуктів та сала в Україну в цілому мав би залишитись на рівні минулого року. Ми очікували зростання імпорту свинини й сала, яке буде компенсовано зниженням ввозу м’яса птиці…

Перші три місяці цього року показали зріст імпорту по всіх позиціях! Більш того, по всіх позиціях імпорт за перший квартал в цьому році виявився найбільшим за останні 5 років (по свинині – за 4 роки).

Візуально ситуацію можна оцінити по діаграмі, а ось цифри, як кажуть спортивні коментатори, для любителів статистики:
- Імпорт свинини в 1 кв. 2018 – 1,8 тис. тонн (+171% до 1 кв. 2017 р.)
- Імпорт м’яса птиці – 30,8 тис. тонн (+26%)
- Імпорт субпродуктів – 8,4 тис. тонн (+44%)
- Імпорт сала – 14,1 тис. тонн (+58%)

Це основні наші імпортні позиції. Імпорт яловичини – незначний, імпорт інших видів м’яса – майже відсутній.

Що ж відбувається?

Минулорічне подорожчання м'яса на внутрішньому ринку сприяло помітній активізації імпорту. Це відбувалося в другій половині минулого року, але і зараз ці «двері» все ще залишаються відкритими. Коливання українських і європейських цін (практично весь імпорт зараз йде до нас з ЄС, тому їх ціни є важливими для нас) були не дуже значними з кінця 2017 року, щоб змінити ситуацію. Тільки в березні ціни в ЄС пішли вгору, однак, у нас в той же час укріпилася гривня і імпорт все ще залишався можливим.

В останні тижні свинина в ЄС дещо стабілізувалася в цінах, але пам’ятаємо про недавню заборону Китаєм імпорту американських свинячих продуктів. Це може сприяти підвищенню цін в Європі і в нас тоді буде два варіанти: або українські ціни не зміняться і імпорт сповільниться, або наші ціни підуть вгору слідом за європейськими, а імпорт продовжуватиметься. Враховуючи зниження виробництва свинини, яке в нас є, і прагнення виробників закласти в ціну підвищення собівартості, більш імовірним виглядає другий варіант.

З курятиною ситуація трохи інша. Зростання цін в ЄС вже відбувається декілька тижнів, тоді як в нас цей номер поки що не проходить. Виробництво курятини в нашій країні зростає, споживачі ще не готові показати підвищений попит, звикаючи до того, що і так курка займає таку велику частку в їх білковому раціоні, як ніколи. Отже більш імовірним в цьому сегменті ринку бачиться сценарій сповільнення імпорту і більш менш стабільних цін.

Все як в наших прогнозах імпорту на рік. Тому прогнози поки що не міняємо і уважно стежимо за ситуацією далі.

30706745_1831439470263557_2209862039342684899_n

Андрій Панкратов, міжнародний консультант, FAO

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити