укр

eng

Який фактор може стати потужною підтримкою цінам на промислову суницю в Польщі в 2018 році?

Сезон cуниці садової в Польщі розпочався лише тиждень тому і одразу з відносно низьких цін. Як повідомлялось раніше, перша польська ягода на ринках країни пропонувалась мінімум на 25% дешевше, ніж на початку сезону 2017 року. Але цього сезону треба дуже обережно робити прогнози цін, особливо ринку промислової ягоди, враховуючи цілу низку факторів. Про це в інтерв’ю журналістам порталу sadyogrody.pl. розповів Маріуш Дзівульський, аналітик PKO BP.

На думку пана Дзівульського , зростання пропозиції в наступні кілька тижнів може мати негативний вплив на ціни свіжої суниці, але на ринку промислової ягоди падіння цін буде стримуватись відносно високим попитом. Попит на зморожену суницю в цьому сезоні буде обумовлений дуже малими перехідними запасами минулорічної замороженої суниці в країні і її стабільно зростаючим експортом.

«В 2017 році середня закупівельна ціна на суницю для заморожування досягла рекордного для Польщі рівня 5,40 zl / кг (1,26 EUR/кг) і була майже на 40% вищою від рівня цін в 2016 році. Але заморожену ягоду ми експортували доволі успішно. З липня 2017 по січень 2018 року, польський експорт замороженої суниці збільшився майже на 8% та склав 59,6 тис. тонн. Крім того, в Китаї, який є є важливим постачальником замороженої суниці до ЄС, на початку квітня було втрачено значну частину врожаю. Це теж підтримає ціни на зовнішньому ринку», - розповів фахівець.

Проте, не всі учасники польського ринку погоджуються із такими оптимістичними припущеннями.

Як повідомлялося раніше, Томаш Іжевський, президент компанії Warwin SA переконаний, що через надлишок пропозиції, ціна на суницю для переробки в Польщі цього року не перевищуватиме позначку 2 zl / кг (0,47 EUR/кг).

Нагадаємо, за даними Центрального статистичного управління, врожай суниці в Польщі минулого року став майже на 10% нижчим від показників 2016 та склав 178 тис. тонн.

Як повідомляє «Інфо-Шувар», Китай щороку збільшує поставки замороженої суниці до Польщі. Ще в 2016 році Китай був головним постачальником цієї продукції на польський ринок, з обсягом 1,3 тис. тонн при річному обсязі імпорту замороженої суниці в Польщі на рівні 5,8 тис. тонн. В 2017 році Польща вимушена була майже в 3 рази збільшити імпорт, але нестачу внутрішньої пропозиції країна компенсувала за рахунок поставок суниці з Німеччини, Єгипту та України. В порівнянні з 2016 роком, поставки з Німеччини зросли в 3,5 рази, з Єгипту в 23 рази, з України в 10 разів. Китай в 2017 році збільшив обсяг експорту до Польщі на 20%.

За цінами на суницю та інші ягоди, фрукти та овочі в Україні, Польщі та Іспанії спостерігайте на цьому порталі в розділі “Аналітика”.

sadyogrody.pl

суниця

Польща

новини

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити