укр

eng

Специфіка споживання риби в Західному регіоні України

Український ринок риби та морепродуктів впевнено вибирається з кризи, в якій він опинився після девальвації гривні в 2014 році. Відносна стабільність на валютному ринку мала суттєвий позитивний вплив на процеси відновлення, і це не дивно, бо відштовхуючись від офіційних джерел, рибний ринок в Україні на 80% формується імпортної продукцією. Факт збільшення споживання риби та морепродуктів українцями за останні 2-3 роки підтверджують всі оператори вітчизняної рибної галузі та імпортери, але мало хто вдивляється в зміни, які відбуваються в розрізі регіонів країни.
 
Україна є відносно великою за розміром державою, проте споживацькі вподобання в її окремих регіонах дещо різні. По рибі це особливо помітно, а на споживання цієї продукції дуже сильно впливає географічний фактор. Так, в регіонах, які розташовані в безпосередній близькості до великих водойм, історично культура споживання риби набагато більш розвинута, ніж у віддалених областях, до яких належить Західна Україна.
 
За даними Держстату, станом на 2016 рік, найвищий рівень споживання риби на душу населення на рівні 13 кг/рік було зафіксовано в Київський та Одеській областях, найнижчий показник 6,5-6,7 кг/ рік мають Тернопільська та Закарпатська області. Втім, сьогодні найбільш активними темпами споживання риби та морепродуктів зростає саме в Західній Україні – регіоні, який ще кілька років тому оператори рибного ринку вважали депресивним і, відповідно, не дуже привабливим для інвестицій в бізнес з розведення аквакультури чи, принаймні, відкриття торгового представництва з продажу риби та морепродуктів.
по регіонам
Як вже повідомлялось, валютна криза 2014 року розподілила життя вітчизняного ринку риби на «до» та «після». Суттєва зміна відбулась і в тенденціях споживання в розрізі регіонів. Найпотужніший розвиток рибного ринку в Україні припав на період з 2000 по 2005 роки включно, за цей термін українці збільшили споживання риби майже на 80%. Період 2005-2013 років характеризувався уповільненням темпів зростання попиту на рибу, середній показник балансував на рівні 14,4-14,6 кг/рік. 
В період т.з. активного зростання зміни в розрізі регіонів були не рівномірні, в тих областях, де споживання було відносно високим до 2005 року воно збільшилось ще на 50-70%, а по Західних областях цей показник став більшим на 70-100%!
 
З 2005 року і до 2013 року середнє споживання риби на душу населення в Україні зросло лише на 1%, а в Західному регіоні зростання склало майже 4%. Інакше кажучи, в період економічного розвитку споживачі Західного регіону були одними з головних драйверів ринку риби та морепродуктів. Цей тренд зберігається й до цих пір.
 
Кореляція між доходами громадян та рівнем споживанням риби на Заході є найбільшою в Україні, це чудово відображається в даних Держстату. В період останньої економічної кризи риба та морепродукти стали дуже дорогим задоволенням для більшості українців. Спад середнього по країні рівня споживання одразу на 28% був найбільш різким принаймні за останні 15 років, в Західному регіоні споживання риби тільки за 2015 рік скоротилось на 32%. Гарною новиною є те, що найбільш активне відновлення ринку риби теж розпочалось на Заході країни, попит в цьому регіоні сьогодні зростає в 2 рази швидше, ніж в інших областях. В 2016 році середній рівень споживання риби та морепродуктів в Західному регіоні збільшився одразу на 16%. За той самий рік Київська та Одеська області змогли наростити попит лише на 9% і 8% відповідно, а в середньому по країні приріст споживання становив 11%.
споживання по регіонам
Чому  мешканці Західної України стали більше їсти риби? Цьому насправді є досить просте пояснення. Саме з цих регіонів за останні 2 роки виїхала на заробітки найбільша кількість мешканців. З одного боку, зменшення кількості споживачів негативно впливає на внутрішній попит, а з іншого боку, знайомство з європейськими харчовими звичками стимулює українців, які повертаються на Батьківщину, збільшувати кількість риби в своєму раціоні. До того ж, завдяки доходам, отриманим під час сезонних робіт за кордоном, або регулярній фінансовій підтримці з боку родичів, які лишились на довготривалу роботу в іншій країні, фінансове становище населення Західних областей сьогодні суттєво покращилось, це дозволяє їм зробити раціон багатшим в т.ч. за рахунок риби. Цікавим є те, що в Західній Україні, починаючи з 2015 року, споживання м’яса – прямого конкурента риби, зросло лише на 3%, це майже непомітно на фоні 16% зростання споживання риби. Хоча треба зауважити, що поки що мешканці регіону їдять м’яса майже в 6 разів більше, ніж риби.
споживання риби та мяса
Сьогодні риба та морепродукти в Західній Україні представлені в основному в рибних відділах роздрібних мереж, але полиці магазинів не відрізняються широким асортиментом. Наприклад, далеко не всі супермаркети сьогодні мають в наявності акваріуми для живої риби або прилавки, обладнані для торгівлі охолодженою рибою та морепродуктами, хоча головні споживачі риби – населення середнього класу та люди з рівнем достатку, вищим, ніж середній, сьогодні віддають перевагу саме цим видам продукції. Фактично, сьогодні регіон має лише одне місце де сконцентроване найбільша пропозиція риби та морепродуктів – понад 500 найменувань. Це термінал «Риба та морепродукти» найбільшого в Західній Україні гуртового ринку «Шувар», який розташований у Львові. За даними Наталії Головацької, керівника комерційних проектів ОРСП «Шувар», найбільше риби та морепродуктів в Західній Україні сьогодні купує ресторанний бізнес та заможне населення, що фактично підтверджує вищеописані тренди.
 
«Галичани дуже патріотичний народ, наші ресторани сьогодні більше купують так званий Чорноморський асортимент, я маю на увазі живу та  охолоджену рибу і морепродукти, які виловлюються безпосередньо в Україні. Ця продукція є помітно дешевою від імпортних аналогів. Населення також поступово переходить на живу та охолоджену рибу, хоча ця категорія покупців поки що більше купує відносно дешеву продукцію, таку як короп, карась, щука. Але більш заможні люди залюбки знайомляться з новим екзотичним асортиментом, наприклад, за останній рік наші оператори розширили свій асортимент устрицями, каракатицями, омарами», – розповідає пані Головацька.
 
Зростання поживання риби на Заході країни стало поштовхом для розвитку аквакультури безпосередньо в регіональному масштабі. Сьогодні такі проекти працюють у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Рівненській областях.
«В Західному регіоні, де споживання риби в масштабі країни поки що є незначним, ми сьогодні спостерігаємо активний розвиток аквакультури. Треба віддати належне місцевим бізнесменам, вони наважились розвивати цей напрямок в умовах відсутності програми підтримки з боку держави. Сьогодні в регіоні вже успішно працюють понад 70 проектів з вирощування форелі, осетра та інших видів досить дорогої риби. Більша частина цих виробництв сконцентрована в Львівський та Івано-Франківській областях», – розповідає Іван Стефанішин, радник директора ОРСП «Шувар» з питань АПК.
 
На думку операторів рибного ринку найближчими роками зростання споживання риби та морепродуктів прискориться по всій країні. Крім того, швидка еволюція прогнозуєтьсяі в культурі споживання. В Західному регіоні ці тренди стануть найбільш виразними – населення буде більше відвідувати ресторани та вимагати від шеф-кухарів нових смаків,  перше знайомство з якими відбуватиметься закордоном.
 
Мода на здорове харчування буде стимулювати населення готувати більше риби та морепродуктів самостійно вдома, сьогодні для багатьох фанатів збалансованого раціону це вже стало корисним хобі. Але одночасно будуть зростати вимоги до безпеки продукції, тому на це операторам рибного ринку треба звернути особливу увагу. Звичайно, це відбуватиметься за умов стабільності національної валюти та збереження темпів зростання частки населення з відносно високим рівнем доходів.
 

Україна

новини

риба

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити