укр

eng

Собівартість печериць зросла на 20%, експортні можливості — низькі

2016 до 2018 року собівартість виробництва печериць зросла на 20%. Сталося це через подорожчання енергоресурсів (зростання ціни на газ становило 34%, на вугілля — 67%), збільшення на 157% (а в деяких господарствах, можливо, і більше) заробітних плат, зростання вартості послуг логістики на 50% і вартості компосту на 14%.

Про це розповів Артем Коваленко, директор ТОВ «ВКЗ», передає сайт Національного грибного агентства.

У зв’язку з цим, змінилася і структура витрат на вирощування печериць. Наприклад, якщо частка компосту в 2008 році становила 48%, то в 2018 році — 26%. Те ж саме і з покривним ґрунтом: 17% в 2008 році і 7% — у 2018.

За його словами, в Україні існує логістичний дефіцит, який провокує зростання цін на транспортування продукції.

«Ми намагалися знайти для себе компанію, яка могла б забезпечити нас повністю логістикою. Нам це не вдалося. Думаю, що в цьому питанні багато виробників відчувають труднощі і, відповідно, зростає цінник за послуги», — говорить він.

За інформацією Коваленко, собівартість виробництва одного кілограма шампіньйонів у першому кварталі 2018 року склала 28 грн без ПДВ і 34 грн з ПДВ, а середньорічна ціна реалізації в Україні за його прогнозами складе 41 грн/кг з ПДВ.

«За собівартістю і за ціною продажу ми вже практично зрівнялися з Європою, але маржа зменшується і в цьому році складе близько 21%», — говорить він.

Крім того, Коваленко вважає, що експортні можливості виробників печериць в Україні дуже низькі, і найближчі кілька років їм все ще доведеться задовольнятися обсягами внутрішнього ринку і його незначним природним зростанням.

За його словами, сьогодні всім учасникам ринку (виробникам компостів, покривного ґрунту і печериць) найближчим часом треба зробити спільний рекламний проект національного рівня, спрямований на залучення більшої кількості кінцевих споживачів і використання по максимуму потенціалу внутрішнього ринку.

За інформацією оптового ринку «Шувар», станом на 27 червня мінімальна ціна реалізації кілограма печериць становить 25 грн.

2016

2018

sebestoymost-10-let

agroday.com.ua

Україна

новини

виробництво

печериці

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити