укр

eng

Україна збільшила експорт картоплі втричі в сезоні 2017/18 років, але в новому сезоні експорт може різко знизитися

Згідно інформації аналітиків Української плодоовочевої асоціації (УПОА), експорт картоплі в сезоні 2017/18 років (червень-травень) сягнув майже 22 тис. тон, що в 3,2 рази більше, ніж в попередньому сезоні, коли було експортовано 6,8 тис. тон картоплі.

«Експорт картоплі лишається незначним порівняно до загального виробництва, однак для професійних виробників, які націлені на розвиток цього бізнесу, експорт є важливою можливістю заробити більше», відзначають аналітики асоціації.

В той же час експерти зауважують, що експорт картоплі і далі, переважно, зосереджений обмежений країнами СНД: Білоруссю, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, тощо. Перші тестові поставки картоплі до Катару та країн ЄС дають певну надію, однак свіжа картопля –це відносно дешевий продукт, тому транспортна складова в ціні є дуже значною. Саме тому, для розвитку експорту картоплі, потрібно розробляти можливості переробки продукції. Адже саме в картоплярстві, переважна більшість продукції експортується саме у вигляді перероблених продуктів, таких як заморожена картопля фрі , картопляні чіпси, крохмаль, картопляне борошно, тощо.

Говорячи про перспективи нового сезону, в асоціації відзначають, що вони є не дуже хорошими. Адже професійні виробники картоплі в Україні масово скорочують площі, або взагалі відмовляються від цього бізнеса. Основна причина така сама – експортувати свіжу картоплю не дуже вигідно, а внутрішній ринок знаходиться в стадії стагнації – споживання продукції падає, а ціни вже котрий рік поспіль, лишаються низькими. В той же час, витрати на виробництво продукції постійно зростають.

Враховуючи всі ці фактори, фахівці говорять про перспективу суттєвого зниження виробництва картоплі професійними картоплярами, що може призвести до суттєвого зростання внутрішніх цін, і зробить експорт не дуже привабливим для виробників. Крім того, в поточному році очікується збільшення обсягів переробки картоплі внаслідок відкриття кількох нових переробних підприємств, що буде також сприяти підтримці внутрішнього попиту на картоплю.

Україна

новини

картопля

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити