укр

eng

Ціни на промислове яблуко в цьому сезоні цілком обґрунтовані- Ярмак

 

Низька ціна на промислове яблуко є цілком обґрунтованою, і в стратегічній перспективі цей сегмент ринку буде поступово зменшуватись. Головна причина - падіння на світовому ринку попиту на відновлені соки, для виробництва яких  концентрат саме і використовується.  Про це розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО, під час виступу на восьмій міжнародній конференції «Яблучний бізнес України-2018». Подія проходить сьогодні, 16 серпня 2018 р. в м Кам’янець-Подільський.

«За останні 6 років світовий ринок яблучного концентрату скоротився майже на 40%. Безумовно це торкнулось і України, ми поступово і впевнено скорочуємо експорт нашого концентрату. Фактично сьогодні відновлені соки, які виробляються із концентрату, вже прирівняли до "некористних" солодких газованих напоїв. В той самий час, ринок соку прямого віджиму, головного конкурента відновленого соку, постійно зростає. Також, у відновлених соків «відкушують» частину ринку овочеві соки та питні йогурти.  Таким чином, відновлений сік вже знизився до категорії дешевих продуктів і для його виробництва потрібна буде дешева сировина. ",  - розповідає Андрій Ярмак.

Експерт вважає, що слабким місцем в яблучному ринку України є те, що українські фермери дуже велику увагу приділяють продажам  промислового яблука, яке де-факто є відходом виробництва. Виробник повинен робити все для того, щоб такого яблука в нього було менше, заробляти сьогодні можна лише на продажах яблука преміальної якості.

"В  перспективі вартість промислового яблука буде тільки знижуватись і відповідно буде знижуватись прибутковість збору промислового яблука, з урахуванням зростання витрат на робочу силу для його збирання",  - зауважив пан Ярмак.

Як вже повідомляли в «Інфо-Шувар», цього року в Україні і країнах ЄС сформувались критично низькі ціни на промислове яблуко на рівні $0,04-0,05 за кг. Це дуже обурило виробників Польщі та України, така ціна не дозволить їм навіть компенсувати витрати на збирання, які суттєво зросли за останні 3 роки. Переробні підприємства впевнені, що ціна на сировину суттєво не зміниться цього сезону , тому що попит на концентрат в країнах  ЄС  поки що досить низький,  європейські  сокові заводи мають великі перехідні запаси концентрат з минулого сезону.

Нагадаємо, спостерігати за зміною цін на найпопулярніші сорти яблука на ринку України. Польщі та Іспанії можна спостерігати на цьому порталі у розділі "Аналітика".

Світова торгівля яблучним концентратом:

 

info.shuvar.com

Україна

яблука

новини

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити