укр

eng

Польща відмовилась фінансувати створення малинових насаджень в Україні

Міністерство закордонних справ Польщі  відмовляється надавати субсидії на закладання  плантацій малини в Україні . Ця інформація з’явилась у відповідь на заяву   голови Незалежної профспілки польських фермерів «Солідарність»  Терези Халас  про можливі негативні наслідки такого кроку для ягідного бізнесу Польщі.

Після повідомлення в ЗМІ  про плани МЗС Польщі фінансово підтримати створення плантацій малини в Україні, пані Тереза Халас надіслала листа Яцеку Чапутовічу, міністру закордонних справ. Листа було перенапралено  до  прем'єр-міністра Матеуша Моравецького.

 - Як незалежна організація, НПФ «Солідарність» виступає проти такої  діяльності. Ця діяльність може лише погіршити складну ситуацію, в якій опинились польські  виробники плодово-ягідної продукції через критично низькі ціни  в цьому році. Я хотіла б зауважити на тому, що безкоштовна комплексна допомога  для створення плантацій малини в Україні (включаючи саджанці найкращої якості, ЗЗР, безкоштовну професійну консультаційну допомогу)  призводить до погіршення  цінової ситуації на ринку і ставить українських фермерів в привілейоване становище порівняно із польськими фермерами. Наші фермери протягом багатьох років і навіть десятиліть розробляли сучасні та інноваційні методи і технології вирощування, в тому числі органічної малини, що передбачає  конкретні фінансові витрати, час та зусилля. До того ж, багато тютюнових плантацій країни було перетворено  в ягідні  насадження, мова йде про великі довгострокові інвестиції в досить трудомісткий процес. У цій ситуації безкоштовна допомога у створенні малинових  плантацій в Україні та передачі наших кращих технологій галузі в цю  країну є прямим ударом по польських фермерах . Для НПФ «Солідарність»  абсолютно незрозуміла і невиправдана ситуація, коли МЗС Польщі, без належного аналізу економічних наслідків і без консультацій із сільськогосподарським співтовариством  країни підтримує дії, які  де-факто направлені проти польських фермерів . Сам факт того, що такий проект отримав перемогу в конкурсі, є досить тривожним знаком для нас - написала пані Халас в листі до МЗС, вимагаючи докладного пояснення ситуації.

 - Беручи до уваги ситуацію і сумніви, які були висловлені одразу кількома організаціями,  я вирішив припинити дію договору про субсидіювання проекту «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив». У зв'язку з вищесказаним, подальша діяльність за проектом, включаючи передачу саджанців малини українській стороні, не буде реалізована, - написав помічник секретаря МЗС Польщі, Анджей Папьежа у  відповідь на лист НПФ «Солідарність».

 Нагадаємо, проект «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив» виграв  грант в розмірі  261,43 тис. злотих ( 61 тис. єво) на конкурсі МЗС  «Польська допомога», який координує ООН. Він передбачав створення у Волинський області  10 га малинових плантацій з використанням 70 000 саджанців кращих сортів малини,  ЗЗР, технічного обладнання і комплексної  експертної підтримки . Також проектом передбачалось укладення довгострокових контрактів  із виробниками саджанців та переробними підприємствами Польщі.

Нагадуємо, порівняти ціни на малину в Україні та Польщі можна за посиланням

Sadyogrody.pl

малина

ягоди

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити