укр

eng

Три обмежувальні умови для відкриття ринку землі – експерт

Україні  потрібен відкритий ринок землі, але для цього потрібно взяти до уваги три обмежувальні заходи. Про це розповів глава Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву прем'єра Володимира Гройсмана, який виступив за обмеження при відкритті ринку землі, повідомляє видання «Слово і Діло».

Фахівець вважає, що відкривати ринок, безумовно, потрібно, і, якщо ж ми хочемо, щоб він був цивілізованим, необхідні певні законодавчі обмежувачі.

По-перше, потрібно встановити, що землю сільськогосподарського призначення може купувати тільки громадянин України. Тоді знімаються страхи на предмет того, що іноземці приїдуть і скуплять українську землю, - уточнив він.

Крім того, за його словами, повинен діяти другий обмежувач - максимальна площа, яку може купити один громадянин України, щоб зняти побоювання на зразок того, що один олігарх скупить всю землю.

Третій обмежувач - загальна площа земель сільськогосподарського призначення, яка взагалі може бути в обороті землі, - додав економіст.

Він зазначив, що у США лише 20% земель сільськогосподарського призначення в обороті ринку землі.

Тобто повинні бути три головних обмежувача, тоді знімаються всі страхи. Якщо на таких умовах, тоді, безумовно, відкритий ринок землі потрібен, тому що мораторій гальмує величезний інвестиційний потенціал, який може реалізуватися в разі введення цивілізованого ринку землі , - пояснив експерт.

На його думку, мораторій можуть скасувати вже після виборів 2019 року.

Поки це ще не принципова вимога МВФ. Потрібно завершити діючу програму з кредиторами, а якщо буде нова, то переговори можна починати з нуля, - резюмував Андрій Новак.

agropolit.com

Україна

новини

ринок землі

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити