укр

eng

Питання конкурентоспроможності на ринку овочів вирішується бажанням зрозуміти потреби споживача-експерт

Бути конкурентоспроможним на овочевому ринку щороку стає складніше, але це реально, якщо вчасно зрозуміти потреби споживача. На етапі вибору напрямку інвестицій потрібно відповісти принаймні на два питання: Що потрібно споживачу? Чому ці потреби виникають в споживача?
В сучасному світі, частіше за все, відповідь на ці питання лежить в площині створення додаткової вартості продукту. Про це розповів Кіз Коельман, координатор проектів консультаційної підтримки для малих та середніх підприємств (Нідерланди) під час виступу на четвертій національній конференції "Мільйон із гектара", яка прохидить сьогодні, 27 вересня, у м. Кропивницький.

«Ми маємо вже безліч прикладів еволюції вигляду кінцевого продукту під впливом зміни вимог споживача. Так, наприклад, звичайний столовий буряк від сировини пройшов на  етап вареного упакованого буряку, а сьогодні європейські мережі вже частіше пропонують варений різаний продукт, повністю готовий до споживання чи додавання до іншої страви. Так само,  сьогодні на ринках розвинутих країн набуває популярності тренд т.з персоналізованої зручності, коли виробники готують овочеві набори під конкретні страви в зручній для споживача упаковці. Для України це міг би стати набір овочів від локального виробника для приготування найпопулярнішої національної страви – борщу» - зауважив пан Коельман.
На думку експерта, знання потреб споживача допоможе не тільки заробити на доданій вартості, а й оптимізувати ланцюг постачання, сфокусувавшись, наприклад, на інвестиціях в пакування. Втім, для успішного бізнесу потрібно ретельно обирати всіх учасників ланцюгу постачання: від постачальника ресурсів до відповідального за розподіл продукту на ринку.
«Овочівництво дуже трудомісткий процес, ніколи про це не забувайте. Оцініть той людський ресурс, який вже є в наявності. Мова йде  не тільки про кількість робочих, дуже важлива їх кваліфікація. Важливим моментом є якість грунту, адже в овочівництві важливі смакові властивості. Якщо ви плануєте залучити 10% ваших земель під вирощування певної культури, то одразу треба відокремлювати мінімум 20%,  з урахуванням потреби в сівозміні. Не треба розпорошуватись, краще попрацювати над вирощуванням декількох культур з різними строками дозрівання- це дозволить вам створити кращий ланцюг постачання для тих самих торгових мереж»,  - відмітив фахівець.
Пан Коельман, також, звернув увагу на необхідність коректного фінансового планування ще на етапі виникнення ідеї створення проекту з вирощування овочів.
«Будь-який проект повинен починатись з фінансового плану, мінімум на 4 роки, при цьому, 1 рік буде найважчим, традиційно він передбачає найбільше інвестиційне навантаження. Втім, не обов’язково в перший рік інвестувати одразу в сортування, пакування та зберігання. По можливості, це можна зробити на наступний сезон, при правильному плануванні вже на другий рік ви будете мати певні гроші на капітальні та операційні витрати. Правильне планування виробничого проекту передбачає вже на 4 рік вихід на стабільний прибуток, який дозволить розширювати виробництво»,  - розповів експерт.

Нагадаємо, стежити за динамікою цін на всі види плодоовочевї продукції на ринку України, Польщі та Іспанії дуже зручно на цьому порталі у розділі "Аналітика".

info.shuvar.com

 

Україна

новини

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити