укр

eng

В Європі на ринку цибулі продовжує зростати напруга, через прогнозований дефіцит пропозиції

Сезон цибулі 2018/19 обіцяє бути доволі напруженим і, навіть, унікальним , насамперед для європейських країн. За попередніми підрахунками, через несприятливу погоду в деяких країнах Європи втрати врожаю становлять від 30% до 40% , що, безумовно, вплине на подальший хід подій на ринку. Як повідомляють учасники ринку, головною проблемою зараз є дефіцит цибулі великих калібрів, а у виграші опиняться ті країни, які зможуть в другій половині сезону успішно заповнити цю прогалину своєю продукцією.

Безліч спекуляцій та чуток, стосовно різкого зниження загальної пропозиції створили немало сумнівів європейським виробникам. Багато хто із них зараз задається питаннями на кшталт, чи варто продавати все зараз, чи ризикнути і притримати врожай, в очікуванні вищої ціни.

Портал Freshplaza.com підготував короткий огляд поточної ситуації ринку цибулі в основних країнах-виробниках ЄС.

На третину менший врожай цибулі, за попередніми оцінками експертів, у цьому році зберуть фермери Нідерландів. При цьому, найбільш суттєво зменшиться пропозиція цибулі великого калібру, у той час, як врожай малого та середнього калібрів буде у достатньо великих обсягах.

Як повідомляють фахівці ринку, перш за все, наслідки зниження врожаю в цій країні вплинуть на обсяги експорту. У першій половині сезону експортні показники вдасться втримати, за рахунок продажів продукції малого та середнього калібру на ринку Західної Африки. Проте, після лютого, коли на ринку найбільше буде затребуваний великий калібр, експорт суттєво знизиться.

Майже на третину зменшиться врожай цибулі, також, і у Франції. На разі, експерти не беруться робити конкретних прогнозів, стосовно наслідків та подальшого розвитку подій. Проте, за словами фахівців, така ситуація вже “перевернула все із ніг на голову”.

Фахівці ринку повідомляють про зниження загального врожаю цибулі, також, і в Іспанії.

Трейдери та виробники зазначають, що незважаючи на менші обсяги, якість врожаю є доволі високою, а цибулин великого калібру буде зібрано у достатніх обсягах.

“Попит на цибулю великих калібрів на ринку зростає щоденно, в той час, як пропозиція такої продукції в поточному сезоні відчутно зменшилася. Іспанія, на мою думку, зараз у виграшній ситуації, оскільки цьогорічний врожай, хай навіть менший за обсягом, має гарну якісь та, в основному, великий калібр. Саме така продукція, зараз користується найбільшим попитом і, без сумніву, гарно продаватиметься на зовнішньому ринку”, - зазначив один із іспанських трейдерів.

Як зазначають оператори ринку, на даний момент, ціна на цибулю на гуртових ринках Іспанії перебуває на рівні 0, 28 EUR/кг, а з поля іспанські фермери розпродають врожай в межах 0,18-0,20 EUR/кг. Трейдери зазначають, що заробляти на такій маржі поки не вдається, проте ситуація повинна змінитися в кращу сторону і з середини жовтня в Іспанії очікується зростання ціни на цибулю.

Не менш серйозних втрат у цьому році зазнала і Німеччина. В залежності від регіону виробництва, на деяких плантаціях було втрачено до 40% врожаю. Виробники повідомляють про серйозні проблеми із якістю, оскільки, в окремих випадках задовольнити ринковий попит та зібрати партію продукції однорідної якості коштує немалих зусиль. Проте, за словами виробників, трейдерів та перекупників, завдяки їхнім спільним зусиллям та скоординованим діям, ринок цибулі в Німеччині сьогодні залишається стабільним, а його учасники цілком задоволені поточними цінами, які зараз вже вдвічі перевищують показники минулого року.

В Польщі, на відміну від Німеччини, ціни на цибулю піднімаються вже третій тиждень поспіль. За даними “Інфо-Шувар”, сьогодні на гуртових ринках країни купити цибулю можна по 0,32-0,35 EUR /кг. Як вже повідомлялось раніше , за попередніми оцінками GUS в 2018 році Польща збере 585 тис. тонн цибулі , тобто на 12,3% менше, ніж в минулому році і на 6% менше середнього врожаю цибулі за останні 5 років. (620 тис. тонн). За останні 5 років менше цибулі Польща збирала лише в 2015 році, тоді врожай становив 550 тис. тонн

Але найбільша напруга сьогодні зберігається на ринку цибулі в Україні. За даними порталу «Інфо-Шувар», станом на початок жовтня, українські фермери пропонують цибулю за рекордно високими цінами 0,17-0,24 EUR /кг, при цьому, купити дійсно якісну цибулю досить складно, майже весь її наявний обсяг господарства закладають на зберігання в надії реалізувати мінімум в 2 рази дорожче в другій половині сезону. В той самий час, на українському ринку, як і в інших країнах Європи сьогодні багато дрібної цибулі. Також, українські фермери намагаються зараз позбавитись цибулі, враженої хворобами. Такої продукції на ринку досить багато , вона має дуже низький потенціал зберігання, не дивлячись на це, ціни на українському ринку продовжують зростати, завдяки ажіотажу серед перекупників.

За даними «Інфо-Шувар», тільки за вересень цибуля в Україні подорожчала на 60% і сьогодні коштує мінімум в 2 рази дорожче, ніж в вересні минулого року.

Спостерігати за динамікою ціни на плодоовочеву продукцію в Україні, Польщі та Іспанії дуже зручно на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

freshplaza.com

 

Україна

новини

цибуля

ціни

Польща

ЄС

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити