укр

eng

Види добрив та рекомендації щодо їх використання

Добрива - специфічні речовини для внесення в ґрунт, з метою підвищення його родючості і забезпечення поживними речовинами, необхідними для росту і врожайності культурних рослин. Із добрив рослини отримують необхідні для їх росту елементи. Таке "підживлення" оздоровлює культуру і робить її стійкою до хвороб.

Види добрив

Всі існуючі різновиди добрив можна розділити на групи, в залежності від їх складу і способів застосування:

1. За походженням розрізняють органічні і мінеральні підживки.

2. За консистенцією - тверді, рідкі, напіврідкі.

3. За способом впливу на рослину або ґрунт - прямі і непрямі.

4. За методом застосування - поверхневі, внутрішньоґрунтові, підживні, такі, що вносяться перед посівом, основні.

5. За способом підживлення культури - кореневі і позакореневі (по листю).

Мінеральні підкормки

Добрива на основі мінералів є одними з найпоширеніших в аграрній сфері. Їх використовують для заповнення в ґрунті дефіциту хімічних речовин: фосфору, калію, азоту.

Вони бувають:

• амонійними (легко поглинаються кореневою системою і можуть використовуватися протягом усього циклу росту культури);

• нітратними (знаходяться в ґрунті у вигляді розчину і застосовуються з весни до середини літа в період вегетації);

• амідними (швидкодіюче добриво застосовується для підгодівлі в період росту рослин).

Терміни та методика застосування таких добрив залежить від форми азоту.

Фосфорні добрива розрізняють за ступенем розчинності. Водорозчинний фосфор може використовуватися незалежно від типу ґрунту і пори року. Деякі фосфорні докормки починають виділятися тільки під впливом кислот, тому, застосовуються перед посівом на кислих ґрунтах і забезпечують рослину фосфором поступово, по мірі розчинення.

Калійні речовини застосовуються в аграрній сфері в формі солей, які розчиняються у воді. Калій просочується в глибинні шари ґрунту повільно, тому, його вносять відразу в зону розвитку дрібних коренів, якщо ґрунт глинистий. На піщаних ґрунтах потреба в калійних докормках більш висока, а на ділянки з легким ґрунтом і торф'яною основою калій вносять тільки навесні, так як восени він вимивається опадами.

Комплексні добрива

Комплексні багатокомпонентні розчини і гранульовані склади належать до складних підкормок. До них належать всілякі органічні суміші (гумус, перегній, гній, пташиний послід), а, також, мікродобрива, органо-мінеральні речовини і концентровані суміші мінералів.

Застосування комплексних добрив дозволяє збагатити ґрунт в передпосівний період і під час вегетації культур відразу всіма необхідними речовинами.

Мікродобрива

Мікродобрива можуть складатися з чистих хімічних солей, розчинів окремих або декількох мікроелементів у високій концентрації. Застосовувати такі підкормки потрібно дуже акуратно, так як перевищення рекомендованого дозування може нашкодити рослинам. У той же час, завдяки використанню таких речовин, можна запобігти захворюванням культур, прискорити їх зростання і збільшити врожайність.

Мікродобрива часто застосовують для позакореневого підживлення. В такому випадку добриво не вноситься в ґрунт, а використовується для оприскування листя. Термін дії речовин, після такого оприскування є набагато меншим, ніж при внесенні в ґрунт, проте, поживні речовини надходять в рослину набагато швидше.

Компанія bizontech реалізує високоякісні добрива всіх типів, а її професійні консультанти надають детальну інформацію про їх правильне та ефективне застосування.

Джерело bizontech 

Україна

новини

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити