укр

eng

Закупівельна інтервенція на ринку яблук в Польщі виявилась провальною

Інтервенційна програма націлена на зменшення навантаження на ринок яблук в Польщі, за рахунок закупки фруктів за державні грошу виявилась невдалою. Причиною провалу стало те, що обсяг яблука, який держава скуповувала у польських виробників, де-факто, знов повернувся на внутрішній ринок, не спричинивши, таким чином, ніякого полегшення польським садівникам. Наслідком цього є великий обсяг яблука, яким зараз заповнені польські сховища. В деяких садах цього сезону фермери не вважали доцільним навіть збирати яблуко. Про це повідомив Мирослав Малишевський, президент Спілки польських садівників.

Пан Малишевський нагадав, що ще влітку, коли польські виробники почали відчувати перші наслідки надлишкової пропозиції яблука на ринку, уряд вирішив викупити за державні гроші 500 тис. тонн яблука, намагаючись, таким чином, зняти напругу з ринку. Але, потім ці яблука були направлені на переробні підприємства, тобто, фактично цей обсяг було повернуто на той самий ринок, завдяки чому, конкуренція в сегменті промислового яблука лише зросла.

"В цій ініціативі було допущено одразу кілька помилок. По-перше, рішення було прийнято занадто пізно, коли ціни на яблука вже впали до безпрецендентно низького рівня. По-друге, коли розглядалось питання зняття з ринку зайвого обсягу, мова йшла лише про переміщення цього обсягу в межах одного і того ж самого ринку. В Польщі ціна на десертне яблуко формує ціну на промислове яблуко, а ціни в Польщі впливають на ціни всієї Європи", – зауважив пан Малишевський.
На думку фахівця, проблему дійсно можна було б вирішити, якби зайвий обсяг яблука було відправлено не на харчові потреби, а на потреби, припустимо біоенергетики. Таким чином, вдалось би дійсно зменшити пропозицію і польські фермери відчули б збільшення попиту.

"Польські яблука будуть продані в цьому сезоні, але питання за якою ціною. Втім, я все одно впевнений в тому, що ми в цьому році підкоримо світовий ринок польським яблуком", - підсумував експерт.

Нагадаємо за попередніми прогнозами WAPA, в цьому сезоні Польща збере рекордний врожай яблука в обсязі 3, 9 млн. тонн.

За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках Польщі яблуко пропонується по 0,14-0,28 EUR/кг, це більш, ніж наполовину дешевше, ніж в ту саму дату минулого року.

Ситуація в сусідній Україні дуже подібна, тут на гуртових ринках ціни на найбільш популярні сорти яблука формуються в діапазоні 3-7 грн/кг (0,09-0,22 EUR/кг). За рік українське яблуко подешевшало майже на 70%.

Портал "Інфо-Шувар" надає можливість відстежувати зміну цін на усі найпопулярніші сорти яблука в Україні, Польщі та Іспанії для усіх зареєстрованих користувачів у розділі "Аналітика".

Інформація доступна у зручній валюті та у розрізі років.

Слідкуйте за найсвіжішими новинами плодоовочевого ринку на нашому  каналі t.me/InfoShuvar

sadyogrody.pl

Україна

Польща

новини

яблука

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити