укр

eng

ЄС вніс корективи до законодавства, згідно яких фермер став більш захищеним у ланцюгу поставок

Відстрочка платежів за швидкопсувні продукти, скасування замовлень в останній момент або односторонні зміни умов контракту - це реальність, з якою стикаються європейські фермери під час співпраці з великими корпораціям, які займаються продажем або переробкою сільгосппродукції. Угоди, погоджені представниками парламенту і держав-членів ЄС, повинні покласти цьому край.

"Впровадження таких правових рішень, безумовно, буде вигідним для фермерів, які вже давно втратили вплив за столом переговорів", - заявив у четвер Віктор Шмулевич, президент Національної ради сільськогосподарських палат Польщі.

Пропозиція по директиві з цього питання була представлена Європейською комісією в квітні цього року. В директиві перераховані несправедливі торгові практики, які будуть повністю заборонені. Серед них затримка платежів за товари нетривалого періоду реалізаії, несподіване скасування замовлення, внесення односторонніх змін в контракти про поставку, зловживання доступом до конфіденційної інформації та загрози постачальникам.

"Угода вперше відкриває шлях для введення в ЄС закону, який забезпечує значний захист для всіх фермерів, об'єданнь виробників, а, також, малих і середніх підприємств. Тепер вони будуть захищені від великих корпорацій, які діють несправедливо і проти правил", - коментує угоду Філ Хоган, Європейський комісар з питань сільського господарства та розвитку сільських районів.

Положення директиви стосуються, також, і торгових мереж, які нав'язують певні послуги, такі як обов'язкова реклама або плата за продовження контракту.

Така практика допускається за умови, що вона заздалегідь, чітко і недвозначно викладена в договорі між сторонами - покупець повертає постачальнику непродані продукти харчування; покупець стягує з постачальника плату за продовження контракту на поставку продуктів харчування; постачальник несе витрати на промоцію або розміщення продуктів в торговому зал, і т. п.

Директива передбачає, що держави-члени ЄС повинні будуть призначити один або кілька органів, відповідальних за забезпечення дотримання нових правил. Правоохоронні органи зможуть ініціювати розслідування за власною ініціативою або на підставі скарги та накладати штрафи.

Фермери зможуть оскаржувати незаконі практики в своій країні чи в країні, де стався інцидент. В Польщі і деяких інших країнах влада вже активно бореться з нечесними торговими практиками, але правила, що охоплюють весь ЄС, матимуть велике значення для європейських фермерів. За оцінками Міністерства сільського господарства, в цьому році обсяг експорту польських продуктів харчування може скласти близько 30 мільярдів євро.

Угода про положення Директиви тепер буде представлена для підтримки спеціальному сільськогосподарському комітету, до складу якого входять експерти з держав-членів ЄС. Нові правила повинні офіційно бути прийняті Радою ЄС і Європейським парламентом. У держав-членів буде два роки для введення директиви в національне законодавство.

sadyogrody.pl

Україна

новини

Польща

ЄС

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити