укр

eng

Ціна на мед рости не буде — думка

Представники компаній-експортерів восени повідомляли пасічників, що протягом найближчих двох років ціна на мед залишатимуться відносно низькими. А вже наприкінці листопада — початку грудня закупівельна ціна на цю продукцію почала знижуватися — із 40 грн/кг до 35-38 грн/кг, пише журнал "Бізнес".

Експерти пояснюють падіння ціни тим, що пасічники почали «притримувати» мед і продавати його невеликими партіями. А самим експортерам мед вже непотрібний, бо «нових контрактів немає».

«Експортери давно готували пасічників до низької ціни на мед. По-перше, на ринок тиснутимуть великі перехідні залишки меду в Україні, що, за попередніми оцінками, складатимуть 30-50 тис.т! По-друге, експортери зізнаються, що деякі контракти таки були зірвані, що даватиметься взнаки у подальшій співпраці з імпортерами», — ідеться в повідомленні.

Чимало переробників були вимушені тимчасово закрити виробництво, а пасічники продовжують «сидіти на бідонах із медом», мріючи про закупівельну ціну у $2/1 кг.

Керівник медового напрямку компанії «Асканії-Пак» Віктор Іванченко зауважує, що 60% меду його компанія закуповує у пасічників-аматорів, які тримають до 50 бджолосімей і здають до 2 т меду. Натомість професійні та напівпрофесійні пасіки, що налічують від 100 бджолосімей, здають лише 13% загального обсягу. Наслідком домінування такого «аматорства» у бджільництві і є нераціональна поведінка. Аматори зазвичай мають основну роботу і можуть дозволити собі тримати мед.

Найвразливішими до поточної ситуації є середні пасіки, що утримують 50-100 бджолосімей і здають до 5 т меду. Їхня частка у загальному медовому валі становить 27%.

kurkul.com

Україна

новини

мед

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити