укр

eng

Польща знов намагається збільшити присутність на ринку яблук Китаю

В умовах надвиробництва і низьких цін в ЄС, виробники яблук в Польщі вимушені активно шукати альтернативні канали поставок власних яблук. Як повідомляє портал freshplaza.com, в цьому році Китай може стати одним із найцікавіших ринків збуту для польських садівників. Перспективність цього напрямку визначається падінням майже на третину виробництва яблук в цій країні і доволі низькими цінами на яблука в Польщі. Втім, навіть за таких умов, вихід на ринок Китаю не можна назвати легким, польські виробники поки що вивчають вподобання китайських споживачів. До того ж, треба враховувати досить потужну конкуренцію на ринку Китаю між постачальниками з Чилі, Нової Зеландії та США.

«Не дивлячись на торгову війну із США, ця країна, як і раніше, залишається досить потужним гравцем на ринку яблук в Китаї. Ми розпочали поставки з т.з. двокольорових сортів Ліголь, Гала, Чемпіон, а вже наступні замовлення маємо на більш солодкі та соковиті сорти, які дуже цінуються в Китаї. Це Ред Делішес та Ред Джонапринц. Китайці не дуже цінують зелені та жовті яблука, такі сорти ми спрямовуємо на Європу, Єгипет та Індію», - розповідає Михал Глижер, менеджер з експорту польскої компанії Grupa Sad Exports.

«Китай сьогодні пропонує значно вищі ціни на яблуко, ніж ціни в Польщі. Втім, налагодження логістики з польського саду до цієї країни передбачає великі витрати, це для нас новий процес. Ми сподіваємось вийти на задовільну маржу за рік або за два, тільки за рахунок підвищення власної ефективності, тобто, зниження витрат без підвищення ціни на самі яблука», - каже пан Глиджер.

За даними TradeMap в попередні три сезони Китай імпортував 70-80 тис. тонн яблук, понад 40% цього обсягу було імпортовано з США. Польща вже кілька років поспіль намагається вийти на цей ринок зі своїм яблуком, проте, найбільший обсяг в 1 тис. тонн польским експортерам вдалось відправити тільки в сезоні 2016/2017 років, а в минулому сезоні польське яблуко на ринку Китаю майже не було представлено. Втім, за рахунок низьких цін, в цьому році обсяги польского експорту в Китай можуть знов зрости.

За даними «Інфо-Шувар», станом на початок січня, ціна на яблука в Польщі становить 0,18-0,21 EUR/кг -  це в 2-2,5 рази дешевше, ніж рік тому. В минулому сезоні зростання ціни розпочалось вже в грудні, але в цьому році сподівання польських фермерів на такий розвиток подій на ринку не виправдались. Починаючи з вересня, ціни на яблука в країні тільки знижувались, до середини жовтня продукція подешевшала на 30% і після цього ціни вже не зростали.

Станом на 9 січня 2018 року, діапазон цін на яблуко в Україні встановився на рівні 3-8,5 грн/кг (0,09-0,27 EUR/кг).

Спостерігати за цінами на яблуко та інші  фрукти та овочі в Україні, Польщі та Іспанії можна у рубриці «Аналітика» на цьому порталі.  Інформація щоденно оновлюється у графічному вигляді, в зручній валюті, за будь-який обраний період.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

freshplaza.com

Польща

новини

яблука

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити