укр

eng

Лідером за темпами подорожчання серед фруктів на ринку України стала груша

Груша очолила рейтинг фруктів, ціни на які від початку зими суттєво зросли на гуртових ринках України. Фахівці «Інфо-Шувар» повідомляють, що від початку грудня, ціни на груші на гуртових ринках збільшились 20%. При цьому, в січні темпи подорожчання суттєво прискорились, протягом першого робочого тижня 2019 року вартість груш зросла на 15%.

«Зростання ціни на груші в грудні – це звичайна ситуація в Україні. Більшість українських господарств розпродають грушу до кінця осені, досвід тривалого зберігання груш мають далеко не всі. Вже перед Новорічним святами на українському ринку панує імпортна груша, яка є в 1,5 рази дорожчою від нашої. В другій половині сезону знайти українську грушу в Україні практично неможливо»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

За даними фахівця, станом на початок січня, на гуртових ринках серед всієї пропозиції груші частка вітчизняної продукції не перевищує 10%, в роздрібних мережах переважно вся груша імпортна.

«Україна, яка є одним з найбільших виробників груш в Східній Європі, протягом багатьох років залишається нетто-імпортером цих фруктів. В 2014 році, у зв'язку із девальваією національної валюти і, відповідно, суттєвим подорожчанням імпортних фруктів, споживання імпортних груш впало майже в 2,5 рази, але, в останні 3 роки обсяги імпорту тільки зростали, тобто,  позасезонне споживання груш в Україні відновлюється і це гарна новина для професійних українських виробників», - додає експерт.

За даними «Інфо-Шувар», в минулому сезоні Україна імпортувала майже 2 тис. тонн груш, за останні 3 роки цей обсяг збільшився майже на третину. Щороку, Україна вирощує біля 170 тис. тонн власної груші.

На початок 2019 року вартість українскої груші на гуртових ринках країни становить 20-40 грн/кг (0,62-1,24 EUR/кг).  Такий великий ціновий діапазон обумовлений різницею в якості продукції, але, від початку жовтня, ціни навіть на найдрібнішу українську грушу зросли в 2 рази. Імпортна груша в Україні сьогодні коштує 40-45 грн/кг (1,24-1,39 EUR/кг). Купуємо ми грушу перважно в країнах ЄС.

Відстежувати динаміку ціни на грушу та інші фрукти і овочі на ринку України, Польщі та Іспанії у зручній валюті та в розрізі років можуть усі зареєстровані користувачі на цьому порталі, у розділі "Аналітика".

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com

Україна

новини

груша

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити