укр

eng

В Польщі та Україні зростає пропозиція некондиційного яблука і закінчуються запаси яблука експортної якості

Ситуація на ринку яблука в Польщі сьогодні, на жаль, все ще залишає бажати кращого та не вселяє фермерам великого оптимізму.

Рекордний врожай в 2018 році призвів до різкого зниження цін до рівня, який у багатьох випадках не покриє навіть собівартість. Багато фермерів покладали великі надії на те, що ситуація на ринку яблука покращиться із початком 2019 року, проте, станом сьогодні, ціни на продукцію надалі залишаються на вкрай низьких позначках, - повідомляє портал sadyogrody.pl.

За словами польських виробників, крім низьких цін, в цьому сезоні досить гостро стоїть проблема з т.з лежкістю яблук, яка була обумовлена швидким визріванням плодів в умовах аномальної спеки. Крім того, фермери не встигали вчасно збирати рекордні обсяги врожаю, через брак робочих рук. Тому, сьгодні в сховищах плоди швидко втрачають щільність, відповідно, яблука експортної якості до кінця сезону буде ставати все менше і менше. А це говорить про загрозу збільшення тиску на внутрішній ринок у другій половині сезону.

Згідно даних фахівців Інституту економіки та сільського господарства Польщі, станом на кінець січня 2019 року, середня ціна десертного яблука в Польщі була зафіксована на рівні 0,76 zl/кг (0,18 EUR/кг). У Лодзькому воєводстві діапазон цін на яблуко встановився в межах 0,4-1,6 zl/кг (0,09-0,37 EUR/кг), в Малопольському та Підкарпатському воєводствах гуртова ціна на десертне яблуко складає 0,6-1,2 zl/кг (0,14-0,28 EUR/кг), а в Мазовії — 0,6-1,7 zl/кг (0,14-0,4 EUR/кг). Сьогодні яблуко в Польщі все ще залишається більш, ніж вдвічі дешевшим, у порівнянні із показниками в аналогічний період минулого року.

Як повідомляють експерти Інфо-Шувар, на ринку яблука в Україні сьогодні спостерігається аналогічна ситуація, коли пропозиція суттєво перевищує попит.

Поточний діапазон цін на яблуко в Україні дуже широкий. Виробники які пропонують ринку якісне яблуко продають його всього в 1,5 рази дешевше, ніж минулого року в межах 7-10 грн/кг (0,22-0,31 EUR/кг) і, в цілому, мають стабільний збут.

Ціна на некондиційне яблуко лишається вкрай низькою і пропозиція такої продукції постійно збільшується. Таке яблуко пропонується від 2,5 грн/кг(0,08 EUR/кг), але споживачі віддають перевагу більш дорогому і якісному яблуку.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на найпопулярніші сорти яблука на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Приєднуйтеся до спільноти Інфо-Шувар у Телеграмі та дізнавайтеся першими про зміни цін та актуальні події на плодовоовочевому ринку України та Східної Європи.

sadyogrody.pl

 

Україна

новини

Польща

яблуко

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити