укр

eng

ДУМКА: Українські кооперативи могли б виготовляти сири на експорт

Україна може наростити виробництво різних сортів сирів  на експорт. Це саме та ніша, яку можуть зайняти українські кооперативи.

Про це повідомила керівник Центру накопичення молока Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас.

«Ми вже маємо перемоги на світовій арені. Україна увійшла у ТОП-5 виробників вершкового масла. Але варто пам’ятати, що масло – тільки жир, а ще ж є білок, а це м’які та тверді сири, т.д. Ось, тут нам ще працювати і працювати», – каже вона.

За словами Жупінас, для цього невеликим українським молочно-товарним фермам потрібно вже об’єднуватися в кооперативи.

«Це реальна вимога часу. Якщо хочемо мати прибуткові господарства та експортувати продукцію, а не залишитися в ізоляції, то ми повинні вже активно працювати в напрямку кооперації», – підкреслює експерт

АВМ вже зробила вагомий вклад, в цьому напрямку, коли у грудні 2018 року, в Умані запрацював Центр накопичення молока. Сьогодні він дозволяє невеликим фермерським господарствам кооперуватися та продавати сировину одним лотом. Наступним кроком стане власна переробка та реалізація готової продукції.

«І ми вже над цим працюємо. Є реальний майданчик на Полтавщині, де планується переробляти спочатку 500, а потім 1000 тонн молока», – уточнює Жупінас.

Створення центрів накопичення молока, власна переробка та продаж готової продукції – це можливість постійно мати гарантію збуту сировини, а отже – подальшого розвитку для господарств. Таким шляхом йшов європейський виробник. Для нас це теж – перспективно. Адже закупівельна ціна на молоко в Україні досягла фактично свого піку і глобально вона вже не виросте. Ціни в українських фермерів на 14% нижчі за європейські через різницю у ставці ПДВ. В Європі вона 6%, а в нас 20%.

agravery.com

Україна

новини

сир

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити