укр

eng

Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні падіння власного виробництва

Україна збільшує імпорт тепличних овочів на фоні падіння власного виробництва. Така тенденція триває в країні вже третій рік поспіль і щороку лише посилюється. Про це повідомляють аналітики «Інфо-Шувар» із посиланням на дані Держстату України.

Як вже повідомлялось, в новий 2019 рік тепличний сектор України увійшов із 180 га зимових теплиць, на початку минулого сезону, площі становили 210 га. Скорочення, передусім, відбулось за рахунок зупинки діяльності старих теплиць, в яких неможливо сьогодні вирощувати овочі з задовільною собівартістю із урахуванням постійного зростання ціни на газ. Представники тепличного сектору вважають, що найближчими роками площі і далі будуть скорочуватись, адже в їх структурі частка «старих» теплиць становить приблизно 50%.

В секторі дрібного виробництва скорочення площ відбувається ще швидше. Приватне господарство самостійно не в змозі забезпечити стабільними комерційними обсягами продукції навіть середнього вітчизняного трейдера, який постійно торгує на гуртовому ринку. Про вихід на роздрібні мережі і, тим більше, експортний обсяг в такому форматі ведення бізнесу можна лише мріяти. На думку фахівців, більшість проблем, які заважають подальшому розвитку вітчизняного тепличного сектору, можна вирішити через об’єднання фермерів навколо спільної мети - створити стабільно працюючий бізнес.

«Я вважаю, що поява об’єднань дрібних виробників - це питання часу. Умови ведення тепличного бізнесу стають дедалі жорсткішими: експорт залишається мізерним, а конкуренція із імпортною продукцією постійно зростає. Вимоги до якості підвищуються, а ціну підняти не завжди вдається. Тому, сьогодні ми бачимо відтік людей з тепличного бізнесу, але в ньому залишаються професіонали, які вирішили і далі розвиватись. Ці господарства зростатимуть або за рахунок власних інвестицій, або за рахунок об’єднання з іншими виробниками. Не у всіх є достатньо грошей для того, щоб встигати за вимогами головних покупців, тому, об’єднання – це логічний вихід із ситуації, що склалась. Об’єднання потрібні не тільки для налагодження системного експорту, це дозволить на полицях вітчизняних магазинів та гуртових ринках замістити імпорт, який впевнено зростає»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник відділу “Аналітика” ОРСП “Шувар”.

Позитивним моментом для вітчизняного тепличного сектору є те, що попит на тепличні овочі в Україні постійно зростає, хоча, цим, поки що, користуються імпортери. Фахівці «Інфо-Шувар» зауважують на тому, що імпортних овочів та фруктів стає більше, навіть тоді, коли на ринку присутня вітчизняна продукція. Продавці на гуртових ринках та закупівельники в роздрібних мережах пояснюють це тим, що в українських господарствах відносно невеликий асортимент продукції, а український споживач вже вимагає більшого. Для прикладу, в терміналі «Овочі та фрукти» одного з найбільших в Україні гуртових ринків ОРСП «Шувар» оператори пропонують достатньо широкий асортимент тепличної продукції: близько 4 видів тепличного перцю, 5 видів огірка та 9 видів томатів.

В 2018 році імпорт тепличних овочів в Україні «переріс» показники докризового періоду. Тільки за один рік імпорт помідорів збільшився в 1,5 рази, загалом, від 2015 року пропозиція імпортних томатів на прилавках вітчизняних магазинів збільшилась у 4 рази. Дуже схожа ситуація з огірком та солодким перцем, по цих позиціях від 2015 року імпорт збільшився в 2 рази.

Нагадаємо, слідкувати за змінами цін на ринку тепличних овочів в Україні та Польщі дуже зручно на порталі «Інфо-Шувар». Для цього достатньо відвідати рубрику «Аналітика» і обрати потрібний Вам продукт.

Всі найсвіжіші новини ринку овочів та фруктів в нашому каналі в  Телеграм 

info.shuvar.com

Україна

овочі

новини

ціни

огірки

помідори

перець

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити