укр

eng

ДУМКА: Українським експортерам меду потрібно зайнятися іміджем та маркетингом

Українським експортерам меду необхідно звернути увагу на імідж вітчизняного меду, працювати над маркетингом та міфами навколо цієї продукції.

Таку думку висловив економіст інвестиційного відділу Сільськогосподарської та продовольчої організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Так, експерт прийшов до висновків, що український ринок меду має дві основні проблеми:

  1. Експорту меду — це інертність наших медових експортерів. Міжнародні комунікації відсутні. Просування — нуль. Інвестиції в маркетинг та імідж українського меду — нуль.
  2. Міфи про мед — які не мають жодного значення для заробляння грошей на експорті меду.

«Якщо клієнт хоче рідкий мед, то не потрібно йому натужно пояснювати, що йому потрібен кристалізований мед — натурпродукт. Або, якщо хочеш це пояснити, підготуй бюджет в кілька десятків мільйонів доларів, та розкрути кристалізований мед», — коментує Андрій Ярмак.

Та наводить наступний приклад: на Близькому Сході імпортери навіть не хочуть чути про український мед з таких основних причин:

  • Турки нам розказали, що українці купують поганий китайский мед, і потім продають його дорого як свій, натуральний.

Коментар експерта:  «Турки говорять неправду, бо імпорт меду з Китаю в Україну відсутній. Його ніколи й не було. Це раз. Також дуже легко пояснити, чому брешуть турки — бо вони самі постійно збільшують імпорт українського меду (в 2,5 рази за 5 років зросли закупки). Туреччина входить взагалі в шестірку основних імпортерів меду з України — зрозуміло, що вони самі його міксують та продають на Близький Схід, і дуже бояться, щоб місцеві імпортери не вийшли напряму на постачальників», — говорить Андрій Ярмак.

  • Український мед кристалізується — тут таке продати неможливо.

Коментар експерта: «Це правда, але у нас є виробники, які можуть постачати мед декристалізований та пастеризований. Тому це надумана проблема. Можна купити те, що тобі потрібно», — відмічає Ярмак.

  • Український мед має нетиповий смак для місцевого споживача, тому його продати неможливо.

Коментар експерта: «Мені дали спробувати смаки меду, які ідеально підходять місцевим споживачам. Ну просто один в один наш гречаний мед. Тобто мед повинен бути трошки різким на смак. Тому вони його міксують та додають спеції. Але український мед є надзвичайно зручним для міксів, як говорять нам імпортери з ЄС. Lagnese — є одним з найпопулярніших брендів меду тут - це німецька компанія, яка одночасно є одним з найбільшим покупців українського меду. Отже, наш мед їм підходить, бо вони вже його їдять», — зауважує експерт.

  • Український мед надто дорогий — дорожчий за інші.

Коментар експерта: «Не пишаюсь цим, але навіть якщо перевірити світову торгову статистику, то український мед є найдешевшим в світі, на рівні з медом з Індії! І це, до речі, наш головний конкурент на ринку Близького Сходу. І ще одне — така низька ціна — це наслідок проблеми №1, про яку я говорив!

  • Український мед має дуже низку якість

Коментар експерта: «Якість українського меду підтверджується географією експорту. Лідери: Німеччина, Польща, США, Бельгія. Це найвибагливіші країни щодо якості меду, і вони купують 66% українського меду! А Близький Схід вже смакує наш мед через Німецьких, Турецьких та інших постачальників, не здогадуючись про це», — наголошує Андрій Ярмак.

agravery.com

Україна

новини

мед

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити