укр

eng

В українському молочному бізнесі формується небезпечна «маслозалежність» - Андрій Ярмак

Український молочний бізнес в 2018 році показав неготовність успішно конкурувати на світовому ринку. Про це в ексклюзивному коментарі AgriGator, повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Загальний експорт молокопродуктів з України не тільки не зріс, але, навіть, дещо знизився. Єдиним видимим позитивом стало збільшення відвантажень молокопродуктів на ринки з високими вимогами до якості продукції, такими як Нідерланди, Польща, Сінгапур, Південна Корея, ПАР, Саудівська Аравія і Гонконг », - говорить експерт.

«Однак, при цьому, якісна структура експорту продовжує погіршуватися, формуючи небезпечну« маслозалежність», оскільки, відбувається зростання експорту біржових товарів на шкоду продуктів з високою доданою вартістю. Зокрема, в структурі експорту, на так звану «групу масла», тобто, на вершкове масло і сухе знежирене молоко, довелося 66% всієї експортної виручки - більше, ніж будь-коли раніше в історії », - резюмує Андрій Ярмак.

У своєму виступі на ювілейному, десятому міжнародному Молочному конгресі, він також зазначив, що співвідношення світових цін на молочний білок і жир знаходиться на рекордно низькому рівні - коефіцієнт цього співвідношення становить 0,62, тобто, масло коштує в два з половиною рази дорожче, ніж сухе знежирене молоко. А ще п'ять років тому, знежирене молоко  продавалося всього на 20% дорожче масла.

На думку Андрія  Ярмака, український молочний бізнес безпосередньо залежить від ситуації на світовому ринку, а посилення залежності від біржових продуктів, лише підвищує ризики цього бізнесу. На його думку, істотного прогресу в розвитку молочного бізнесу можна буде добитися лише, якщо на ринку з'явиться «третя сила», наприклад, кооперативні молочні заводи, якими будуть володіти і управляти колективно самі виробники молока. В такому випадку, вони зможуть більш ефективно планувати свою діяльність, в т.ч. і по експорту, оскільки, матимуть гарантовані передбачувані обсяги сировини найвищої якості.

AGRI-GATOR

Україна

новини

молоко

молочка

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити