укр

eng

В лютому Україна суттєво збільшила експорт яблука до ЄС

В останній місяць зими українським садівникам знову вдалося здивувати світовий ринок яблук. Крім загального збільшення обсягів зовнішніх продажів до рекордних 11,1 тис. тонн, певні зміни відбулись і в географії експорту українського яблука. Найбільшим досягненням лютого можна вважати суттєве збільшення поставок до країн ЄС, де в цьому році власного яблука досить багато, а ціни в конкурентів такі ж, як і в нас.

«В січні ми не могли увійти на ринок ЄС через потужну конкуренцію із місцевим яблуком, передусім,  із польським. А вже у лютому, за оцінками експортерів та українських господарств, які самостійно експортували яблука, частка країн ЄС в експорті українського яблука склала приблизно 10%. Цікавим є те, що поставки нашого яблука в цей регіон відбувались напряму, в обхід Польщі. В лютому серед країн ЄС найбільші обсяги українського яблука купувала Швеція, Греція та країни Прибалтики. Крім цих країн, поставки відбувались до Іспанії, Австрії, Болгарії та Голандії» - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

В спілкуванні із українськими виробниками яблук, фахівцям «Інфо-Шувар» вдалось з’ясувати, що покупці з ЄС купували в Україні, головним чином, сорти Голден, Фуджі, Ред Джонапринц, Ред Чіф, Джонагоред.

«Завдяки падінню виробництва в ЄС у  2017 році, в минулому сезоні українське яблуко отримало шанс заявити про себе на найвибагливіших зовнішніх ринках, в т.ч. на ринку ЄС. Стосовно поточного року, були певні сумніви щодо можливості повторити цей успіх, в нас на шляху до ринку ЄС стоїть Польща, яка зібрала в цьому році, мінімум,  в 4 рази більше яблука, ніж Україна! Завдяки зростанню виробництва, насамперед, в Польщі та інших країнах , ЄС вважається регіоном з надлишковою пропозицією. Польське яблуко є одним із найдешевших на цьому ринку. Втім, наші виробники в цьому сезоні доводять, що українські яблука здатні конкурувати на зовнішньому ринку не тільки за рахунок ціни, як це було в минулому році. Будемо сподіватись, що цього сезону стосунки із європейськими покупцями стануть ще міцнішими, а експорт українського яблука до країн ЄС згодом стане системним явищем»,- додає пані Гетьман.

Нагадаємо, в 2018 році більшість країн Європи зібрали рекордний обсяг яблук. Це спровокувало суттєве падіння ціни, ще на момент збирання врожаю і протягом періоду зберігання, ціни на яблука в більшості європейських країн залишались на досить низькому рівні. Найбільше від падіння ціни зараз потерпають виробники Польщі, в порівнянні з минулим роком польське яблуко подешевшало в 3 рази. В Україні ситуація дуже схожа, але поряд із падінням ціни, фахівці «Інфо-Шувар» зауважили на збільшенні залежності ціни від якості. Станом на останній тиждень березня, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» середній діапазон цін на сорти яблук, які зазначені в переліку популярних в країнах ЄС, становить 2,5-10 грн/кг (0,08-0,33 EUR/кг). Мінімальна границя ціни, від початку весни, навіть просіла в межах 5%, в той час, як ціни на якісне яблуко тримаються на рівні 7-10 грн/кг  (0,23-0,33 EUR/кг) від початку жовтня. Фахівці «Інфо-Шувар», також, наголошують на тому, що починаючи з лютого, обсяг продажів яблук на ОРСП «Шувар» постійно збільшується. За перші три тижні березня на майданчику для торгівлі з автомобілів «Шувару» було продано стільки ж яблука, скільки за весь лютий, а в порівнянні із січнем, обсяг реалізації збільшився на 40%.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на фрукти та овочі  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

 

Україна

новини

яблуко

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити