укр

eng

Коли в Україні продається найбільший обсяг яблука?

Сезон реалізації яблук в професійних господарствах України суттєво змінився за останні 5 років. Якщо раніше фермери намагались реалізувати більшість яблук в першій половині сезону, тобто, до грудня місяця, то сьогодні 65-70% яблук господарства продають в період із січня по червень. При цьому, найбільший обсяг продажів припадає на лютий та березень.

До таких висновків дійшли фахівці департаменту «Аналітика» найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку ОРСП «Шувар», інфраструктурні потужності якого розташовані у Львові. Зміщення сезону реалізації яблук, на думку аналітиків, пов’язано із збільшенням потужностей для їх зберігання і зниженням конкуренції із імпортом. Раніше, вже в грудні українські виробники відчували потужну конкуренцію із відносно дешевим польським яблуком. В останні кілька років, обсяги імпорту значно скоротилися, а українське яблуко продається на гуртових майданчиках країни до середини літа. Справа в тому, що сьогодні сховищами володіють навіть невеликі садівничі господарства України, деякі фермери, за звичкою, все ще очікують на кращу ціну в другій половині сезону, тому «утримують» доволі великі обсяги яблука на зберіганні до середини зими.

«Останні три сезони ми постійно фіксуємо збільшення пропозиції яблука в лютому,а найбільша пропозиція надходить в січні та березні. Втім, поточний сезон показав, якщо врожай, в цілому, задовільний, українські господарства здатні забезпечити внутрішній ринок пропозицією вітчизняного яблука протягом всього року. Це стало можливим саме завдяки достатній кількості сховищ, які будувались в країні останні 10 років. Завдяки цьому, навіть ціни протягом сезону особливо не змінюються. Але хочу відмітити, що клієнтам нашого ринку завжди зручніше працювати з виробником, який присутній на ринку не періодично, а в будь-який місяць сезону. В такому випадку навіть питання ціни не завжди є першочерговим під час закупки»,- розповідає Іван Федишин, керівник напрямку «Овочі та Фрукти» ОРСП «Шувар».

Пан Федишин наголошує на тому, що в умовах великої пропозиції на гарантований прибуток можуть розраховувати тільки продавці якісного яблука. Для прикладу, цього сезону найбільші коливання цін на майданчику ОРСП «Шувар» відбувалися в сегменті яблука 2 сорту. В період з жовтня по квітень, ціни на таку продукцію просіли на 20% до 3,5-4,5 грн/кг (0,12-0,15 EUR/кг). В той самий час, ціни на якісне яблуко протягом всього сезону тримались межах 7-10 грн/кг (0,23-0,33 EUR/кг).

Загалом, за весь сезон на гуртовому ринку «Шувар» продається 21-23 тис. тонн українського яблука. Асортиментний ряд на майданчику для торгівлі з автомобілів та в терміналі «Овочі та фрукти» складається щонайменше з 15 сортів вітчизняного яблука.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на найпопулярніші сорти яблука на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

file

info.shuvar.com

 

Україна

новини

яблука

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити