укр

eng

Новий звіт FAO: глобальний прогноз по молочній галузі

FAO опублікувала новий звіт Food Outlook.  Представляємо розділ, що стосується ринку молочних продуктів.

Виробництво молока буде зростати, але тепла і суха погода може стати загрозою цьому зростанню

Прогнозується, що виробництво молока зросте на 1,9 відсотка (16 мільйонів тонн) до 859 мільйонів тонн в 2019 році. Очікується, що у всіх регіонах спостерігатиметься зростання виробництва, хоча і більш повільними темпами, ніж в минулому році. Збільшиться виробництво в Азії (+3,5 відсотка), Північній Америці (+1,1 відсотка), Південній Америці (+0,9 відсотка), Європі (+0,6 відсотка), Центральній Америці і Карибському басейні (+0, 6 відсотка), Африці (+ 0,5%) і Океанії (+ 0,4%). Очікується, що основний внесок в збільшення світового виробництва молока зроблять Індія, Пакистан, ЄС, Сполучені Штати Америки, Нова Зеландія і Бразилія, в той час як в Австралії, Китаї, Аргентині та Україні очікується значне скорочення виробництва.

В Індії, з її великим молочним стадом і зростаючим попитом на молочні продукти, обумовленим урбанізацією споживачів із середнім рівнем доходу, очікується, що виробництво молока збільшиться на 5,3 відсотка в 2019 році до майже 196 мільйонів тонн, що еквівалентно 23 відсоткам світового виробництва молока . Очікується також, що обсяг виробництва молока в Пакистані, четвертому за величиною в світі виробнику, зросте приблизно на 3 відсотки, що становить майже 47 мільйонів тонн. Це підтверджується збільшенням молочного стада, незважаючи на зростання витрат на фураж і транспортні витрати. Більш скромне зростання на 0,7 відсотка (1,2 мільйона тонн) очікується в ЄС, другому за величиною виробнику молока, до 168 мільйонів тонн, за умови того, що підвищення продуктивності корів перекриє зменшення виробництва молока від триваючого скорочення молочного стада. Однак обмежена доступність кормів і їх висока вартість і раніше викликала занепокоєння в країнах-членах ЄС, які побоюються повторення в найближчі місяці сильної спеки і посухи, які переважали влітку 2018 року. У Сполучених Штатах Америки очікується, що виробництво молока збільшиться приблизно на 1% (1 млн. тонн) до майже 100 млн. тонн за рахунок збільшення надоїв. Більш позитивний прогноз для Нової Зеландії, де, як очікується, виробництво молока зросте на 3,5 відсотка (748 тис. тон) в сезоні 2018/19 рр, до 22 мільйонів тонн. У перші три місяці цього року країна виграла від помірних температур і хорошої вологості грунту, забезпечивши ферми достатнім запасом сіна і кормів для решти сезону, що підвищило очікування зростання виробництва молока. Більш високі ціни виробників, оголошені в лютому новозеландською молочною кооперативною групою, повинні і далі сприяти збільшенню виробництва на тлі високого міжнародного попиту. Згідно з прогнозами, в Бразилії виробництво молока зросте більш ніж на 2 відсотки (744 000 тонн) до 36 мільйонів тонн в 2019 році. Незважаючи на Ель-Ніньо, в країнах Південної Америки панувала хороша погода, що сприяло зростанню трав і виробництву зерна. Більш того, поєднання технологічних інновацій, введення більш строгих вимог до якості для виробників молока і відродження кооперативного руху, як очікується, дадуть подальше підвищення молочної продуктивності. Виробники, нездатні дотримуватися нових правил, можуть покинути сектор. На відміну від цього, очікується, що виробництво молока в Австралії скоротиться майже на 7 відсотків (632 000 тон) до майже 9 мільйонів тонн, оскільки молочне стадо скоротилося через посуху і забій корів в 2018 році. Кількість опадів в Австралії в березні минулого року була недостатньою для відновлення пасовищ і поліпшення доступності кормів, і це може в кінцевому підсумку призвести до скорочення виробництва зернових культур і зростання витрат на корми, що негативно позначиться на прибутку виробників молока.

Продовжуючи негативну тенденцію, що почалася в 2016 році, виробництво молока в Китаї скоротиться в 2019 році приблизно на 1 відсоток (299 тис. тонн) до 31,3 млн. тонн, найнижчого рівня з 2007 року. Фінансовий тиск через зростання витрат на сировину і низькі ціни на молоко в останні кілька років витісняли дрібних фермерів з галузі, зменшуючи розмір національного молочного стада, незважаючи на триваючі структурні реформи, які сприяли консолідації сектора в великі ферми з сильною залежністю від цін на корми. У 2019 доступність кормів, особливо сіна і люцерни, ймовірно, буде обмежена через скорочення імпорту цих продуктів зі Сполучених Штатів Америки – основного постачальника останніх років. Це є результатом відповідних тарифів, введених Китаєм, що, ймовірно, знижує перспективи виробництва молока на цих великих молочних фермах. Незважаючи на зростання виробництва молока на 4,2 відсотка, зареєстроване в 2018 році після консолідації галузі, збільшення переробних потужностей і зростання закупівельних цін, очікується, що виробництво молока в Аргентині скоротиться на 1,8 відсотка (194 тис. тон). Це відображає очікуване зниження виробництва молока дрібними фермерськими господарствами, де високі витрати на сировину можуть перешкоджати виробництву. В Україні виробництво молока, ймовірно, скоротиться на 1,7 відсотка (171 тис. т) до 9,9 мільйона тонн, оскільки скорочення попиту на імпорт продовжує послаблювати систему виробництва молока в країні.

Торгівля молочною продукцією буде розширюватися, але темпи зростання сповільнюються через торговельні суперечки і помірні перспективи зростання світової економіки

Світовий експорт молочних продуктів (у перерахунку на молоко), за прогнозами, виросте на 1,8 відсотка (1,3 мільйона тонн) до 76 мільйонів тонн в 2019 році, що є істотним уповільненням в порівнянні з 2,8 відсотків, розрахованими для 2018 року. Очікується, що значна частина зростання світового експорту буде відбуватися за рахунок зростання поставок з Нової Зеландії і скромнішим збільшенням експорту з Мексики, ЄС, Аргентини, Індії та Канади. Обмежене виробництво може привести до зниження поставок зі Сполучених Штатів Америки та Австралії. Очікується, що в цьому році Китай знову збільшить світовий імпорт молочної продукції. Мексика, Малайзія, Єгипет і Бразилія також планують збільшити закупівлі. З іншого боку, очікується, що Російська Федерація, Оман і Алжир будуть імпортувати менші обсяги. Очікується, що експорт молочних продуктів з Нової Зеландії, який великою мірою спирається на значні запаси, виросте більш ніж на 7 відсотків (1,4 млн. тонн) в 2019 році до більш ніж 20 млн. тонн, в основному за рахунок збільшення продажів СНМ, які можуть становити більше половини від загальної кількості вироблених молочних продуктів і помірного зростання виробництва масла, сиру та СЗМ. Прогнозується, що обсяг поставок з ЄС в 2019 році знову незначно збільшиться при темпі зростання приблизно 0,6 відсотка (125 тис. т) до 20,6 мільйона тонн, в основному у вигляді масла, сиру та СЗМ, хоча першість ЄС серед експортерів молочної продукції як і раніше зберігається. На противагу цьому, експорт Сполучених Штатів Америки, як очікується, скоротиться приблизно на 4 відсотки (460 тис. т) до 11,3 млн. т. Зокрема, ймовірно, що поставки Сполучених Штатів Америки в Китай, Мексику і Канаду зменшаться через затягування торгових розбіжностей між Сполученими Штатами Америки та Китаєм, а терміни ратифікації угоди між Мексикою, Сполученими Штатами Америки і Канадою залишаються невизначеними. Обмежене виробництво молока в Австралії в цьому році, ймовірно, призведе до скорочення загального експорту молочної продукції на 3 відсотки (92 тис. т) в натуральному вираженні, хоча, можливо, не в вартісному вираженні, оскільки поставки в Австралію все більше концентруються на продуктах з більш високою доданою вартістю.

Що стосується імпорту, закупівлі молочної продукції Китаєм, згідно з прогнозами, зростуть на 6 відсотків (876 тис. т) до 15 мільйонів тонн, що стане основним драйвером світової торгівлі молочними продуктами в 2019 році, яка в іншому випадку буде затьмарена торговими суперечками і помірними перспективами економічного зростання в світі. СНМ, ймовірно, становитиме 34 відсотки імпорту молочних продуктів в Китай, велика частина цього товару буде надходити з Нової Зеландії і ЄС. У Мексиці закупівлі молочної продукції, ймовірно, зростуть майже на 4 відсотки, так як зростаючі витрати на виробництво призводять до високих внутрішніх цін у порівнянні з імпортом. Збільшення закупівель в Мексиці також відображає зростаючий попит на молочні продукти з доданою вартістю, вироблені в основному усередині країни з використанням імпортної сировини. З огляду на зростання попиту на молочні продукти, Мексика, відповідно до всебічного і прогресивним угодою транстихоокеанський партнерства (CPTPP), запропонувала безмитний доступ на свій ринок для 25 тис. тонн сухого молока, 4 250 тонн сиру і 1 500 тонн масла відповідно. Очікується, що Малайзія і Єгипет також імпортують більше молочних продуктів в 2019 році, так як самозабезпеченість молочними продуктами продовжує залишатися низькою, незважаючи на зусилля по збільшенню внутрішнього виробництва молока. Експорт молочної продукції в Аргентині може збільшитися завдяки вигідним цінам і збільшенню попиту на імпорт, особливо з сусідніх країн. Індія, ймовірно, отримає ширший доступ до світового ринку молочних продуктів, різко збільшивши експорт масла та СЗМ. Канада домагається успіхів у сегменті ринку з високою доданою вартістю, такому як ринок казеїну, що дозволяє її молочному експорту відновитися після невеликого зниження в минулому році.

На відміну від цього, в 2019 році імпорт в ряді країн буде скорочуватися, причому найбільш різке скорочення очікується в Російській Федерації, Омані, Алжирі та ЄС. Російська Федерація, яка вже скоротила імпорт на 18 відсотків в 2018 році, за прогнозами, скоротить його ще на 13 відсотків (близько 477 000 тонн) до 3,2 мільйона тонн в цьому році. Це могло б підтвердити, що на внутрішньому ринку країни поліпшується доступність молочних продуктів, причому все більш різноманітний асортимент виробляється всередині країни. Збільшення внутрішнього виробництва також може привести до зниження покупок Оманом. Очікується, що після збільшення майже на 12 відсотків у 2018 році, імпорт молочних продуктів в Алжирі скоротиться приблизно на 2 відсотки, оскільки уряд припинив імпорт деяких молочних продуктів в рамках ініціативи підвищення ефективності контролю витрат в іноземній валюті у зв’язку з падінням доходів від нафти. Імпорт молочної продукції в ЄС також може знизитися, що відображає збільшення доступності на внутрішньому ринку. Проте, це може змінитися, оскільки залежить від торгових потоків між ЄС і його партнерами, які виникають за новими торговельними угодами, а саме країнами-членами CPTPP і Мексикою. Поділ молочних тарифних квот між ЄС-27 і Великобританією також вплине на обсяг торгівлі, якщо Brexit відбудеться в 2019 році.

ІНФАГРО за матеріалом звіту FAO Food Outlook

 

Україна

новини

молоко

ціни

імпорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити