укр

eng

`Помідорова криза` в Україні. Хто винен?

       Надзвичайний для  червня  ажіотаж серед покупців та  рекордно високі ціни – так можна сьогодні охарактеризувати  ситуацію на ринку тепличних помідорів в Україні.  На гуртових ринках ціни впевнено зростали протягом всього тижня і напередодні вихідних досягнули небачених для  кінця червня показників. На найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові український червоний томат можна купити по 33-35 грн/кг (1,1-1,6 EUR/кг) , імпортний червоний томат на гілці коштує 38-40 грн/кг (1,26-1,33 EUR/кг), вартість українського і імпортного рожевого томату приблизно однакова – 45-55 грн/кг (1,5-1,83 EUR/кг) в залежності від калібру і якості.  Такі самі ціни сьогодні називають продавці і на інших гуртових ринках.  

Для порівняння в цю саму дату минулого року червоний тепличний  помідор коштував 13-15 грн/кг (0,41-0,48 EUR/кг), а в 2017 році йог вартість становила 11-13 грн/кг (0,35-0,41 EUR/кг)

«Ми не очікували такого ажіотажу, після Зелених свят попит частіше за все знижується, але не в цьому сезоні. Сьогодні помідор є найбільш затребуваною  позицією на ринку салатних овочів. Покупців не відлякують навіть високі ціни, і продукції дійсно не вистачає», - кажуть продавці на майданчику та оператори терміналу «Овочі та фрукти» гуртового ринку ОРСП «Шувар».

    В «Інфо-Шувар» наголошують на тому, що зростання ціни – це не забаганка фермерів чи трейдерів. Насправді  пропозиція українського помідору сьогодні є значно меншою ніж рік тому. Винні в цьому екстремальні погодні умови першої половини червня.

     Починаючи із травня і до початку липня  головний обсяг  помідорів на ринку формують теплиці Півдні та Закарпаття. Завдяки цьому пропозиція помідорів відносно рівномірно розподіляється по всій території країни. В цьому ж сезоні дощі та урагани із градом знищили  багато теплиць на Закарпатті. В деяких господарствах врожай просто змило!  Серед найбільш постраждалих -  Ірщавський район, який є одним з головних постачальників тепличних помідорів по всій країні з травня по червень включно. Тому сьогодні головний попит змістився на Півдні, і там ціни теж виросли

    Українські  трейдери сьогодні намагаються  «закрити» внутрішню потребу імпортом із Польщі, але і там ціни виросли через погодні негаразди.  Торгувати турецьким помідором наважуються далеко не всі через регулярні проблеми із якістю цієї продукції

   Українські трейдери вважають, що на пруга на ринку триватиме до кінця місяця аж поки на Півдні не почнуть масово збирати помідор у відкритому ґрунті.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на помідори та інші овочі  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com

томат

помідор

овочі

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити