укр

eng

Як Україні уникнути обвалу ціни на старті ринку землі?

Україні загрожує обвал цін на землю одразу після впровадження ринку землі. Таке застереження висловив Роман Федишин, засновник першого в Україні та найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку ОРСП "Шувар".

«Поляки на старті продавали земельні ділянки по 700-800 EUR/га, сьогодні вартість землі в Польщі становить 7000 EUR/га . Україна має всі шанси повторити польський досвід»,- зазначив пан Федишин під час інтерв’ю в «Пресс-клуб Львів». Експерт зазначає, що головною причино падіння ціни на ринку Польщі стали нерівні конкурентні умови на старті ринку землі. Дрібні та середні аграрії не мали достатньо грошей на покупку навіть тих ділянок, які вони обробляли. Цим скористалися платоспроможні бізнесмени, які потім продавали землю значно дорожче. Те саме може статись і в Україні.

«Запобігти цьому реально через Державний Земельний Банк. Цей інструмент ми можемо використовувати як раз для створення рівних конкурентних умов і встановлення справедливої ціни на землю вже на старті ринку. ДЗБ міг би щорічно скуповувати на 10 млрд. грн. землю у пайовиків і потім продавати її аграріям, припустимо, по $3000/га або здавати в оренду по ринковій ціні. Вилученими грошима ми зможемо забезпечити всі державні програми, спрямовані на розвиток аграрного бізнесу»,- каже пан Федишин.

Нагадаємо, Верховна Рада планує вже у лютому розглянути законопроєкт щодо продажу сільськогосподарських земель у другому читанні. Згідно плану Уряду ринок землі почне функціонувати в Україні вже до кінця 2020 року.

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити