укр

eng

Банкрутство фермерів України, або, що ми будемо їсти завтра?

Закриття продуктових ринків України призвело до колапсу на ринку ранніх овочів, а українські фермери опинились на межі банкрутства.

«Фактично сьогодні зупинила роботу потужна торгова інфраструктура, яка протягом десятиріч дозволяла заробляти дрібним та середнім виробникам овочів та фруктів. Виконати вимоги навіть дрібної регіональної мережі по обсягах постачання, не кажучи вже про співпрацю із національними мережами, дрібні фермери не зможуть. Саме тому ці виробники самостійно, або через трейдерів, продають свій врожай на гуртових ринках, а головними їх покупцями завжди були оператори роздрібних ринків. Відповідно, закриття ринків будь-якого формату — це прямий шлях до банкрутства українських фермерів. Дехто, дійсно, вимушений буде піти з цього бізнесу, а літом та восени українці вимушені будуть купувати в супермаркетах дорогі імпортні овочі та фрукти», - коментує ситуацію Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру «Шувар».

‘’Невже літом та восени українці вимушені будуть купувати в супермаркетах дорогі імпортні овочі та фрукти?

За даними департаменту «Аналітика» РАЦ «Шувар» через закриття продуктових ринків ціни на ранні овочі в українських господарствах одразу після Великодніх свят обвалились до рекордно низьких показників. Деякі фермери вже продають врожай за безцінь

2

графік 1

 

«У господарствах розпочався сезон ранніх овочів. Ця продукція не зберігається, її треба дуже швидко продавати. Знайти альтернативу продуктовим ринкам українські фермери не можуть, тому ми вже бачимо випадки коли редиску та огірок виробники готові віддавати на будь-яких умовах. Але навіть після зниження цін до критично низького рівня,  збут залишається великою проблемою», – коментує ситуацію Федір Негой, директор гуртового ринку «Нежданий», розташованого у Херсонській області.

Нагадаємо, кілька тижнів тому була зупинена робота гуртового ринку «Нежданий» і це одразу призвело до суттєвих «перекосів» у цінах в розрізі регіонів. Сьогодні ринок відновив свою роботу, але його оператори все одно залишаються без каналів збуту, тому що роздрібні ринки регіону та країни залишаються закритими. Аналогічна ситуація спостерігається і в інших регіонах країни

«Обсяги продажу овочів через наш майданчик впав більш ніж в 10 разів, трейдери та виробники віддають товар за безцінь, але кількість покупців, які бажають працювати навіть на таких умовах з кожним днем зменшується. Це дуже пригнічує фермерів, на фоні загального падіння платоспроможності українців, бізнес тисяч сімейних господарств опинився під дуже великою загрозою»,- коментує ситуацію Володимир Павлов, директор ринку «1-км», м. Харків

Тисячі сімейних господарств і їх родини опинилися під дуже великою загрозою

 

Керівники продуктових ринків звертаються до Уряду із проханням відновити роботу торгових майданчиків, які виконують правила роботи в умовах карантину, встановлені МОЗ України.

 «Ми переконані у тому, що ринки повинні суворо дотримуватись правил роботи в умовах карантину, тому рішення уряду про закриття майданчиків, де зафіксовані порушення, є цілком справедливим.  Але на власному досвіді переконались у тому, що ці правила  цілком реально виконувати.  «Шувар» почав працювати у такому режимі одразу після   оголошення карантину в країні»- додає Іван Федишин.

             “Суворі правила роботи в умовах карантину  цілком реально виконувати!”

Нагадаємо, у структурі українського  виробництва овочів та фруктів частка виробників дрібного та середнього формату складає понад 80%. Ці фермери генерують головний обсяг пропозиції плодоовочевої продукції на вітчизняному ринку і  більшу частини власного врожаю українські аграрії завжди реалізовували через систему продуктових ринків.

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити