укр

eng

Обдумані покупки замість запасів `на зиму`: як карантин змінює купівельну поведінку українців

Одним з трендів «карантинної» осені є певна зміна купівельної поведінки українців: обдумані покупки замість продуктових запасів «на зиму». Саме це дозволило пережити осінь без паніки та серйозних коливань на ринку овочів та картоплі.

Про це повідомив директор Оптового ринку «Шувар» Іван Федишин. Лідером за обсягами споживання у листопаді традиційно залишається картопля: на найбільшому у Західній Україні гуртовому ринку за останній міць осені було реалізовано понад 3 тисячі тон картоплі. Загалом за останніх три місяці на ринку продали 12,5 тисяч тон. Водночас вартість картоплі у листопаді-2020 знизилась на 15% порівняно з минулим роком: сьогодні на овочевому майданчику картоплю пропонують за 7-8 грн за кілограм, тоді як у листопаді-2019 вона коштувала 8,5-9 грн/кг.

«Загалом всі три місяці осені пройшли без серйозних цінових коливань на овочі та картоплю. Лише у жовтні ми зафіксували незначне підвищення цін, однак поява імпорту дуже швидко стабілізувала ціни на ринку. Тож можемо підсумувати, що осінь-2020 пройшла без паніки. Все більше українців розуміє, що не варто формувати запаси будь яких продуктів на півроку вперед. Адже дефіциту на ринку продовольства немає, і підвищення попиту лише провокує зростання цін. У результаті, замість економії можемо отримати зайві витрати з сімейного бюджету», - зазначив Іван Федишин.

Нагадаємо, у вересні 2019 року на ринку картоплі в Україні розпочалась справжня паніка. Після появи у медіа інформації про катастрофічні втрати врожаю в українських господарствах, ціни швидко пішли вгору і сягнули рекордних 12-13 грн/кг. Зростання цін одразу ж відкрило «вікно» імпорту: у сезоні-2019 Україна імпортувала безпрецедентні 500 тис. тон картоплі, в основному з Білорусі.

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити