укр

eng

В Україні урожай часнику опинився під загрозою

Після високої ціни на часник в минулому сезоні, в новому сезоні площі під цією культурою очікувано збільшилися. Однак через різке похолодання, яке спостерігалося в Україні з 18 по 26 квітня, урожай часнику знаходиться під загрозою. Таку думку висловив керівник ТОВ «АгроАналіз» Вадим Дудка.

«Зиму більшість посівів пережила благополучно, серйозних морозів на більшій території вирощування не було і втрати часнику від вимерзання склали в основному від 5 до 20%. Однак стан посівів турбує переважну більшість виробників. Аграрії скаржаться на те, що рослини розвиваються повільно, листя жовтіє (особливо нижнє), а за останні три тижні у багатьох картина візуально погіршилася», – зазначає Вадим Дудка.

За результатами аналізів понад 300 зразків, зроблених в «АгроАналіз», можна зробити висновок, що в більшості випадків причина не в інфекційних ураженнях.

Експерт зазначає, що головна причина загрози майбутнього врожаю часнику – це погода. Після досить м’якої зими настала рання і досить тепла весна, рослини вийшли зі стану спокою і почали швидко розвиватися. Але на зміну теплому березню прийшов несподівано суворий квітень з морозами і снігом. Такий стрес безслідно для культури не проходить і рослини на нього відреагували порушенням розвитку.

«Наочне підтвердження цьому – один з часникових проектів в Херсонській області. Тут овочівники частину грядок накрили агроволокном. І картинка вийшла гранично красномовною: під агроволокном часник зелений і активно зростаючий, поруч на тій же самій клітці рослини з пожовклими нижніми листям і сильно відстають у рості. Тобто, головний обмежуючий фактор для рослини в цьому випадку – тепло. Тільки потепління може кардинально поліпшити ситуацію», – пише в своєму блозі Вадим Дудка.

Експерт підкреслив, що для того, щоб врятувати урожай такої рентабельної культури як часник, варто вже зараз вживати необхідних заходів: розібратися, чого рослинам не вистачає і яких напастей на них варто очікувати в найближчому майбутньому. Відповісти на ці питання може лабораторний аналіз: ітопатологіческій – з приводу інфекцій і тканинна діагностика – по можливим дефіцитів елементів живлення.

 

Agronews.org

часник

ціна

урожай

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити