укр

eng

Не мораторієм єдиним: чому відкриття ринку землі не допоможе розвитку села

В рамках проведення круглого столу на тему: «Як скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення позначиться на розвитку сільських територій» перший заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко розповів про доцільність відкриття ринку землі в Україні та заперечив думку, що зняття мораторію — це єдиний інструмент розвитку села.

На думку Івана Фурсенко, говорити про те, що відкриття ринку землі надасть можливість та поштовх до розвитку фермерських господарств і підвищувати заможність селян, виключно в контексті зняття мораторію, абсолютно неможливо. І це буде велика помилка Уряду, якщо Закон «Про оббіг земель сільськогосподарського призначення» пройде автономно без прийняття Закону про «Розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель».

Як раніше повідомляв Agronews.org, мораторій на землю в інтересах олігархів: думка.

«Ми часто говоримо про те, що якщо землі будуть у власності, а не в оренді, то стан села поліпшиться, адже будуть створені нові робочі місця і кошти будуть надходити до бюджету. Але якщо, допустимо, підприємець купить 20 га землі, то де гарантії, що він буде обробляти ту саму землю і забезпечить роботою селян? Подивіться на холдинги, які обробляють тисячі гектар. Це метр саранчі. Заїхали в один район три комбайни, зібрали все за 4 дні і поїхали. Скільки місцевих там працює? В кращому випадку десяток сторожів, але не більше. От вам приклад інвестицій і можливостей. Гарантувати те, що вільний продаж земель забезпечить економічний розвиток села — неможливо», — вважає Фурсенко

На думку фахівця, відкритий ринок землі потрібен, але його відкриття має відбуватися пакетно з усіма іншими рішеннями. Автономне відкриття ринку не дасть селянину розбагатіти, не надасть йому державної підтримки, не дасть змогу місцевому самоврядуванню виробляти, скажімо, свою електроенергію, адже держава, в обличчі Міністерства екології, Міністерства палива та енергетики, не дасть дозвіл на встановлення певних станцій.

За словами Фурсенко, повноваження місцевого самоврядування мають виноситися на перший план.

«Якщо говорити про Польщу чи Німеччину, де успішно була проведена земельна реформа, то там більшість податків йде у місцеві громади, тому там все і розвивається. А якщо ми зараз впровадимо ринок, то потім потрібні кроки вже впроваджені не будуть. Тому я вважаю, що ринок землі має бути відкритий лише при умові, що фермер буде мати підтримку держави, а місцеві громади зможуть контролювати свої землі та грошові надходження з них», — вважає спеціаліст.

Як раніше повідомляв Agronews.org, Сергій Тарута застерігає українців від долі аргентинських фермерів.

За інформацією Фурсенко, в Польщі держава за гектар доплачує €150, за озеленення плюс €75, якщо людина вирощує картоплю, то доплата €20, хміль — €480, за корову — €69, вівцю — €25, козу — €15. А якщо це молодий фермер, то в додаток йде дотація в розмірі €100 за га.«Тому ми розуміємо, що якщо відкривати ринок землі в Україні в тому форматі, в якому зараз планується і, навіть, з тою мізерною ціною за землю, то навіть середньостатистичний фермер не зможе дозволити собі купити й 10 га. А для того, щоб він був конкурентоспроможний хоча б на внутрішньому ринку, то йому потрібно придбати як мінімум 150-200 га. Уявляємо: 400 тисяч доларів для селянина…Тут навіть якщо всим селом скинутися, то навряд чи можна буде придбати цю землю», — відмічає заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.Фурсенко вважає, що першими кроками до скасування мораторію мають бути: передача повноважень місцевому самоврядуванню (аби вони змогли провести хоча б інвентаризацію земель), введення дотацій фермерам у розмірі, який складає хоча б третину від європейських сум та створення органу, відповідального за підтримку та розвиток сільської місцевості.

https://www.agronews.org/ua/

новини

земля

мораторій

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити