укр

eng

Українські виробники стурбовані обвалом цін на часник в Україні

Ціни на часник в цьому сезоні стали неприємною несподіваною для багатьох  українських фермерів.  Хоча експерти галузі неодноразово попереджали про високу ймовірність падіння ціни в цьому сезоні, більшість господарств, що інвестували в цей бізнес, були впевнені, що, навіть за умов зниження, маржа збережеться задовільною. Втім, за інформацією  «Інфо-Шувар», сьогодні виробники вже пропонують часник по 18-20 грн /кг (0,61-0,68 EUR/кг), що фактично співпадає із собівартістю вирощування часнику.

Падіння ціни сьогодні підтверджує і  моніторинг «Інфо-Шувар». Станом на 5 липня 2017 року, на найбільшому в Західному регіоні оптовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові часник пропонується по 30-45 грн/кг (1,02-1,52 EUR/кг). За тиждень ціна на «Шуварі» знизилась в 1,5 рази, а в порівнянні з минулим роком , часник тут подешевшав вдвічі.

Аналогічна ситуація зараз спостерігається і на ринку «Нежданий» у Херсонській області, тут сьогодні можна купити найдешевший часник в Україні, на майданчику ринку його пропонують по 20-25 грн/кг (0,68-0,85 EUR/кг). За тиждень, часник  на ринку «Нежданий» подешевшав мінімум на третину, а в порівняні з минулим роком, ціни знизились майже в 2 рази.

«Падіння ціни на часник в першій половині літа - це цілком нормальне явище.  Молодий часник майже не зберігається, тому фермери намагаються його якнайшвидше продати. Але в цьому році, провал цін став найбільшим ,принаймні за останні  5 років, і відбувається це насамперед через збільшення пропозиції часнику  українського виробництва, площі  під яким суттєво розширились в цьому сезоні. Зниження ціни триватиме до серпня, потім традиційно попит зростає завдяки активізації переробників та оптових компаній, які віддають перевагу часнику з більш тривалим строком зберігання. Але ціни у другій половині літа та восени будуть цілком залежати від вартості китайського часнику, який за попередніми оцінками теж мусить подешевшати, в порівнянні з минулим роком», - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

«Сьогодні ціни на часник в господарствах вже майже зрівнялись з собівартістю, це є наслідком недалекоглядності наших виробників. Багато хто з фермерів в цьому році почав експериментувати з часником, не маючи досвіду ні у вирощуванні, ні у продажі цієї продукції. Саме тому, зараз на ринку пропозиція перебільшує реальний попит ,– розповідає Сергій Паращенко, директор господарства «Чистий проукт-С».  Ранню продукцію треба продавати одразу ж після збирання, вже за тиждень вона втрачає товарний вигляд.  Тому, зараз виробники в буквальному розумінні «зливають» наявні обсяги і це триватиме до серпня включно. У серпні ситуація з цінами буде цілком залежати від ціни на китайський часник».

За даними «Інфо-Шувар», найбільший обсяг часнику Україна імпортує  саме в період максимального попиту на нього, тобто з липня по жовтень.  Фахівці галузі наголошують, що цього року конкуренція з китайським часником буде як ніколи жорсткою, бо виробництво в цій крані помітно зросло, а ціни відповідно просіли.

«Перші крупні партії китайського часнику на ринку України очікуються вже у серпні, за попереднім підрахунками китайський часник буде оптом пропонуватись на нашому ринку  в межах 34-38 грн/кг (1,15-1,29 EUR/кг). Тому господарствам, які розраховують на більш високі ціни, треба виходити на зовнішній ринок, там ціни вищі. Втім, слід зазначити, що в країнах ЄС конкуренція з китайським часником теж буде відчутна, сьогодні фермери Іспанії пропонують дуже якісний  часник дешевше ніж рік тому – по 1,1-1,2 EUR», – розповідає Анна Морозова, фахівець української кооперації часнику «UkrUp»

Як  вже повідомлялось,  за підрахунками фахівців «UkrUp» , в 2017 році площі під часником в комерційному аграрному секторі України зросли більше, ніж в 3 рази, до 1000 га.  В той самий час площа під часником в господарствах населення протягом останніх 5 років особливо не змінювалась, станом на 2016 рік, вона становить близько 21 200 тис. га.

«Зараз ходять чутки про те, що багато хто з українських господарств, через поточні низькі ціни  в наступному році не будуть садити часник. Я б не розраховував на це, багато хто з виробників вже реагують на цю інформацію і продовжують збільшувати площі, принаймні ця тенденція дуже чітка по Західному регіону, - розповідає Сергій Антоник, керівник виробничого проекту з вирощування часнику ОРСП «Шувар». Я вважаю, що ще кілька років в цьому бізнесі конкуренція буде дуже жорсткою, але після такого «природного   відбору» на ринку лишаться справжні професіонали, які займуть певну частину внутрішнього ринку та паралельно з цим навчаться системно експортувати часник. Кооперація професійних українських виробників – це, на мою думку, найліпший шлях розвитку галузі та розкриття експортного потенціалу ».

 info.shuvar.com

Україна

новини

часник

виробництво

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити