укр

eng

В 2017 році ЄС імпортує рекордний обсяг бананів

Експерти міжнародного плодоовочевого ринку стверджують, що 2017 рік стане сезоном рекордних показників імпорту бананів у ЄС, - повідомляє портал fruitnet.com.

Про те, що тенденція до зростання імпорту бананів до ЄС продовжує набирати обертів повідомляють експерти французького дослідницького центру “Cirad”. За даними фахівців, вже в першому кварталі 2017 року загальний обсяг імпорту бананів у ЄС збільшився на 5% по відношенню до аналогічного періоду минулого року.

За 2016 рік, в загальному, ЄС імпортував майже 6,1 млн. тонн бананів, обсяг імпорту становив 5,9 млн. тонн у 2015 році та 5,4 млн. тонн у 2014 році. Середній приріст імпорту за останніх 10 років в регоні склав 21%.

Ринок ЄС зараз отримує продукцію із кількох ключових регіонів - це країни Латинської Америки; країни Африки, Карибського басейну та Тихого океану; а також, острови Мартініка, Гваделупа та Канарські. Частка продукції країн Латинської Америки в загальному обсязі імпорту на ринку ЄС зросла на 2,5% у порівнянні із минулим роком, і зараз становить 72%.

Провідним постачальником бананів до ЄС є Еквадор і частка цієї країни в загальному імпорті бананів до ЄС за останній рік збільшилась менше, ніж частка інших постачальників – всього на 7%. Також, до списку важливих країн-постачальників належать Колумбія, яка в цьому році стала експортувати до ЄС на 16% більше бананів. По інших країнах також спостерігається збільшення експорту бананів до ЕС: Коста-Рика —13%, Кот-д'Івуар - 16%, Гана- 44% , Перу- 11 %, Гватемала - 81 %. Рекордні показники зростання експорту бананів показують Гондурас - 157 % та Нікарагуа - 695 % .

Нарощування обсягів імпорту, за словами експертів, зумовлено активним зростанням попиту на банани серед споживачів в ЄС, з 2013 року середньорічне споживання цих фруктів на душу населення в регіоні збільшилось на 1,3 кг до 12 кг. Але найбільший потенціал зростання попиту фахівці передбачають саме в країнах Східної Європи, де сьогодні середнє споживання бананів на душу населення складає лише 8 кг/рік .

Зростання світового виробництва, насамперед в таких країнах як Колумбія, Панама, Гватемала, Кот-д'Івуар, Камерун, Гана та Домініканська Республіка буде також сприяти збільшенню світового споживання бананів. Втім, слід враховувати, що цей фактор буде негативно впливати на світові ціни бананів і, відповідно, на прибутки виробників.

fruitnet.com

новини

Європа

банани

імпорт

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити