укр

eng

Підсумки кавунового сезону в Україні: втрати виробників та чергове падіння експорту

Виробникам кавуна в Україні, на жаль, і в цьому році не вдалось втілити амбітні плани щодо експорту . За даними «Інфо-Шувар», в поточному сезоні обсяги продажу українських кавунів на зовнішньому ринку не дотягнули навіть до 18 тис. тонн, тоді, як рік тому, результат на рівні 20 тис. тонн фахівці ринку також назвали незадовільним.

«Кавуновий сезон, що лишився позаду, був дуже важким для українських виробників. Він досить рано розпочався і дуже швидко закінчився. Перша партія українських кавунів перетнула кордон Молдови в останній тиждень червня, а вже у другій половині серпня нам фактично не було чого експортувати», - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Як повідомила експерт, ранній початок сезону став можливий за рахунок суттєвого розширення виробничих площ під раннім кавуном, саме через це в червні ціни на продукцію в українських господарствах обвалились до рівня собівартості. Але на цьому перешкоди не закінчились. У серпні через аномальну спеку та посуху українські фермери втратили значну кількість врожаю, і хоча ціни в останній місяць літа злетіли досить помітно, більшість фермерів цим не скористались. Господарствам було досить важко сформувати мінімальну партію продукції навіть для внутрішнього ринку, не говорячи про експорт.

Експорт кавуна на відміну від інших видів свіжої плодоовочевої продукції, був завжди орієнтовним на ринок ЄС. Країни Прибалтики та Польща традиційно є головними покупцями нашої найбільшої ягоди, на другому місці знаходиться Білорусь , а на третьому Молдова. Географія покупців майже не міняється з року в рік, хоча фахівці галузі вважають, що український кавун міг би досить успішно продаватись на більш дорогих ринках ЄС, але поки що, для цього не вистачає знань ні українським виробникам, ні експортерам.

"Українські експортери в цьому році намагались вийти на високомаржинальні ринки ЄС, разові поставки відбувались в напрямку Німеччини, Голландії, Великобританії та Чехії . Не можна впевнено сказати, що всі ці спроби були успішними, бо, на жаль, наше розуміння продукту експортної якості досить відрізняється від вимог покупців в названих країнах. Але в будь-якому випадку, наші експортери отримали певний досвід і дуже хотілося б , щоб вони врахували його при плануванні своєї діяльності в наступному сезоні", – каже пані Гетьман.

Слід зазначити, що падіння міжнародної торгівлі українським кавуном спостерігається вже другий рік поспіль. В 2015 році на зовні було продано майже 30 тис. тонн українського кавуна, тобто, за останні три роки експорт скоротився майже в 2 рази. Найбільший обсяг кавунів в розмірі 44 тис. тонн за останнє десятиріччя Україна експортувала в 2010 році.

^0D01AAC3B395B618024D84041EB7A1CF10F2C77E1B16C1AA8E^pimgpsh_fullsize_distr                  ^5735AF87539A8144F26AF93C9F003B30A5D2EE23E2C79B94DB^pimgpsh_fullsize_distr   

^101F6AE383CBD785CC7B2AA2F369F5327BBFABD1314B8CFF7D^pimgpsh_fullsize_distr

Україна

новини

кавуни

експорт

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити