укр

eng

Ціни на свинину поточного року стабілізуються, незважаючи на дефіцит

Асоціація «Свинарі України» не прогнозує істотних цінових коливань на внутрішньому ринку свинини у 2018 році, подібних до тих, які були у 2017, і очікує стабілізацію ситуації.

Про це повідомив керівник асоціації Артур Лоза, передає ukranews.com.

«Ринок торік був дефіцитний, і попит стримувався високими цінами, а свинина стала одним з рекордсменів подорожчання серед продуктів. Середня закупівельна ціна на свинину в живій вазі доходила до 48 гривень/кг. І якщо у 2016 році якісні сорти м'яса в роздріб коштували до 100 гривень/кг максимум, то у 2017 році ціна піднімалася до 130-140 гривень і навіть більше», — зазначив експерт, додавши, що кризову ситуацію спровокувало падіння попиту, зниження цін при зростанні цін на компоненти виробництва ще в 2014-2015 роках.

І якщо раніше дефіцит компенсувався імпортом, то у 2017 році ситуація змінилася через різницю курсів і зростання цін у ЄС, що пов'язане із загальносвітовим зростанням попиту на свинину й обсягів споживання, приріст якого становить близько 1 млн тонн за рік, і ціна в регіоні досягала 1,6 - 1,8 євро/кг живої ваги.

«Ситуація, що склалася у 2017 році, — прогнозована і, з урахуванням інертності галузі й довгого виробничого циклу, відображає те, що відбувалося в попередні роки. Ми у 2017 році пожинали плоди», — зазначив експерт.

Також в 2017 році посилився вплив АЧС, особливо на сегмент присадибних господарств, але у 2018 асоціація сподівається на більш контрольовану ситуацію у зв'язку зі збільшенням фінансування протиепізоотичних заходів.

Так, у результаті багато хто скоротив поголів'я й обсяги виробництва, хтось взагалі призупинив діяльність, і в результаті це призвело скорочення загального поголів'я - на 10% за рік, що не могло не позначитися на ринку.

При цьому самі обсяги виробництва свинини вдалося зберегти майже на попередньому рівні шляхом підвищення ефективності в промисловому сегменті галузі: максимальний показник був зафіксований у 2013 році — 765 тис. тонн, і в наступні періоди коливався в межах +/- 0,5-1%.

За даними асоціації, на промисловий сегмент припадає 30-40% від усього поголів'я й 50-60% від усього виробництва свинини в країні, але питома вага цього сегменту буде лише збільшуватися - так, прогнозується поступове збільшення поголів'я.

«Якщо прогнозувати ситуацію на майбутнє, то можна сказати, що 2018 рік залишиться дефіцитним, але не слід чекати істотних цінових змін і коливань. Галузь досить інертна, ціни на внутрішньому ринку в живій вазі збуджують до неї інтерес, хоча АЧС є стримувальним фактором. Виробники починають збільшувати виробництво, але результати цього збільшення ми побачимо лише в другій половині 2018 року, тому що виробничий цикл становить приблизно 10 місяців, й істотно на ринок це не вплине. Ми будемо спостерігати певну стабілізацію», — вважає експерт.

Він не виключає також зниження світових цін і збільшення імпорту, але й тут істотного зростання не буде, і відчутного впливу на ціни на внутрішньому ринку це не матиме.

Нагадаємо, Україна втратила статус експортера свинини.

agravery.com

Україна

новини

свинина

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити