укр

eng

В Польщі буряк дорожчає через активність українських імпортерів

На минулому тижні на полицях українських супермаркетів та гуртових ринках країни з’явились перші партії імпортного буряку. Чутки про можливий початок імпорту саме буряку почали розповсюджуватись ще з середини лютого, коли ціни на продукцію впевнено пішли вгору. Але саме на минулому тижні вартість продукції досягла тієї межі , яка дозволяє імпортерам заробляти на поставках з інших країн, насамперед мова йде про Польщу. Втім, активний попит з боку українських компаній спровокував зростання ціни на буряк в самій Польщі, тоді як в Україні ціни сьогодні навпаки почали просідати.

Нагадаємо, в останні дні серед всіх складових «борщового набору» саме буряк дорожчав швидше за все, ціни на нього за останні 2 тижні зросли на 60%. Суттєво прискорили цей тренд останні морози, але вже від початку цього тижня ціни стабілізувались, а зараз навіть подекуди просідають. Так, якщо ще кілька днів тому на гуртових ринках України буряк можна було знайти по 9-10 грн/кг (0,28-0,31 EUR/кг), то сьогодні на найбільшому в Західній Україні оптовому ринку «Шувар» буряк пропонується по 7-8 грн/кг (0,21-0,24 EUR/кг). Для порівняння ,польський буряк на внутрішньому ринку пропонується не дешевше 8-9 грн/кг (0,24-0,28 EUR/кг). Не дивлячись на досить високу ціну, оптові покупці активно замовляють імпортний буряк, нарікаючи на дуже обмежену пропозицію буряку в місцевих сховищах. Саме завдяки цій активності, сьогодні буряк в Польщі коштує вже в 0,42-0,50 zl/кг (0,1-0,12 EUR/кг), за останні кілька днів ціна на нього підскочила на 15-20%.

Такі суттєві перепади в цінах на буряк в Україні протягом сезону зберігання трапляються нечасто, його вважають найстабільнішою в плані ціни позицією в «борщовому наборі» . За останні 10 років подібна ситуація спостерігалась лише в сезоні 2010/2011 та 2015/2016. Цього року, на думку операторів ринку, зростання ціни пов’язане із зменшенням виробництва буряку через незадовільні фінансові результати виробників у попередньому сезоні. Нагадаємо, в сезоні 2016/2017 років від жовтня до квітня, ціни на буряк тримались в діапазоні 1,5-2,0 грн/кг (0,04-0,06 EUR/кг). Навіть в "дефіцитні сезони ми імпортували досить мало буряку - не більше 1,3 тис. тонн. Поставки переважно відбувалися з території Польщі та Білорусі.

info.shuvar.com

Україна

новини

буряк

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити