укр

eng

Поляки сподіваються на кращий врожай фруктів в 2018 році, але що це означає для України?

Фахівці Польщі сподіваються на те, що наступний сезон стане більш вдалим не тільки для виробників плодово-ягідної продукції, а і для споживачів. Перш а все, мова йде про відновлення показників врожаю по головних видах продукції, після провального в плані валового збору ягід та фруктів в 2017 році, - пише портал sadyogrody.pl.

Детальні прогнози по виробництву плодово-ягідної продукції в 2018 році ЦСУ планує оприлюднити не раніше другої половини травня, коли мине загроза весняних заморозків в період активного цвітіння садів та плантацій. Втім, польські експерти сподіваються, що торічна ситуація не повториться і ціни в 2018 році будуть значно нижчі, ніж в попередньому, а польські фермери зможуть заробити завдяки нижчій собівартості продукції і збільшенню споживання більш доступних за ціною фруктів.

Нагадаємо, згідно офіційних даних, в 2017 році в Польщі було зібрано найнижчий за останні 7 років урожай фруктів, загальним обсягом 3,2 млн. тонн.

Через негативний вплив погодних умов, урожай польського яблука в 2017 році знизився на 30% у порівнянні із 2016 роком і склав 2,5 млн. тонн. На 25% менше було зібрано груші, загальний обсяг врожаю в 2017 році склав 60 тис. тонн. Найбільші втрати в порівнянні із 2016 роком було зафіксовано по вишні та черешні. У 2017 році врожай цих ягід в Польщі знизився на 60% і склав 70 тис. тонн та 20 тис. тонн, відповідно. Не менш значні втрати спричинили минулорічні морози і по сливі, врожай якої в минулому році зменшився на 45% до 60 тис.тонн. Загальний врожай польських ягід в 2017 році знизився на 15% і склав 0,5 млн.тонн. Найбільше зниження — 20% було зафіксовано по малині, врожай малини в 2017 році не перевищив 100 тис. тонн. На 10%, до 177 тис. тонн знизився також врожай суниці садової.

Слід нагадати, що Україні в минулому році вдалось збільшити експорт саме по найбільш «проблемних» для Польщі та ЄС позиціях. Так, наприклад, майже половина всього експортного обсягу українського яблука було відправлено до країн ЄС в якості сировини для виробництва концентрату. Рекордний обсяг було експортовано по сливі. Українським виробникам навіть вдалось збільшити  поставки свіжої малини, черешні, чорниці до ЄС.

Іншими словами, збільшення врожаю в Польщі стане викликом для українських виробників, тому що умови для експорту стануть складнішими. Втім, українські експерти впевнені, що в Україні обов’язково знайдуться ті, хто не захоче втрачати набуті зв’язки , такі компанії будуть лише збільшувати поставки до країн ЄС за рахунок системної співпраці з покупцями в цьому регіоні.

file

sadyogrody.pl

 

Україна

Польща

новини

фрукти

ягоди

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити